Доц. Кунчев: Ограниченията по границите остават след 15 юни

5638
Доц. Кунчев: Ограниченията по границите остават след 15 юни
Снимка: Министерски съвет

Ограниченията по държавната граница ще останат след 15 юни. Това съобщи в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че извънредните мерки трябва да останат заради драстичното повишаване на броя на заразените с COVID-19 от последните две денонощия, предаде BTV.

Пик на заразени с коронавирус в България, включително зам.-министър, картината по света е лоша

По думите на доц. Кунчев огнищата на коронавирус в Сливен, Доспат и Сърница няма да доведат до пълна карантина, както се случи в Банско. Причината е, че това не би била най-ефективната мярка за овладяване на заразата. Освен това "едно затваряне създава невероятен брой проблеми от чисто хуманитарен и човешки характер".

Русия и Сирия предупреждават за взрив на коронавирус в бежански лагер, контролиран от САЩ

Пандемията от коронавирус задълбочи ситуацията в бежанския лагер Рукбан, където може да избухне епидемия от COVID-19, се казва в съвмес...

"Това, което откриваме като положителни, е резултат на активно търсене. Огромната част от тези хора не са болни, те са носители, не развиват тежка клинична картина засега", обясни той.

По думите му засега няма причина да очакваме втора вълна на заразата, тъй като огнищата все още са дифузни. Той се надява новите мерки да пресекат разрастването на епидемията.

Статистиката показва, че с облекчаването на мерките и отпадането на ограниченията намалява и страха от коронавирус. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обаче, още е твърде рано да се сбогуваме с COVID-19.

"Разбира се, че разхлабването на мерките даде тази възможност на хората да се върнат на работа, по парковете, да възстановим нормалния ритъм на живот. Естествено е желанието да започнем да живеем нормално. Друг е въпросът, че не би трябвало едното да влиза в противоречие с другото", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Да спазваме това, което по принцип повтаряме винаги - отстояния, лична хигиена, дезинфекция. А когато сме в затворени пространства, в по-тесен контакт, за предпочитане да носим маска", подчерта експертът.

Още много тестове ще трябва да излязат, за да се види пълната картина с коронавируса в Доспат и Сърница

51 случая до момента са доказаните с коронавирус, 48 от положителните са жени от град Сърница, заяви пред БГНЕС председателят на Oбщинс...

Според доц. Кунчев е очевидно, че огнища на зараза ще има и в бъдеще.

"Ще намираме голям брой положителни лица, там ще трябва да има по-строги мерки. Тенденцията в Европа все пак е към намаляване", отбеляза още главният здравен инспектор.

По думите му се наблюдава известно отслабване на инфекциозността на вируса, но това зависи и от средата на заразения, каза той.

Прогнози за развитието на епидемията към момента не се правят, защото данните за вируса са твърде недостатъчни.

"Научният свят в момента има пълния набор от очаквания - като се започне от първо изчезване на вируса и се стигне до многократни вълни", посочи главният държавен здравен инспектор.

Защо ли коронавирусът избра точно земеделското министерство насред скандал, пита се Заркова

Запечатват земеделското министерство – един от началниците му заболял внезапно от COVID – 19. Има ли някой, който не се сещ...

"Грипът какво прави - започва да се проявява късната есен, набира скорост декември, обикновено януари-февруари е пик и е с най-много случаи. Дали това ще стане? Спекулация е всичко, което може да се каже в момента за коронавируса", категоричен е доц. Кунчев.

Според националния здравен инспектор наблюдаваме страничен ефект от пандемията - общо снижаване на заразните болести по принцип.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 юни

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com