Държавата дава 1.8 млн. лева за по-голяма сигурност на новата система за обществени поръчки

4187
Държавата дава 1.8 млн. лева за по-голяма сигурност на новата система за обществени поръчки
Снимка: iStock/Guliver

Анекс за увеличаване стойността на договора с „Консорциум ЕОП“, чийто ангажимент е да разработи и внедри Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) е подписала Агенцията по обществени поръчки. Така договорът от близо 5,8 млн. лв. с ДДС става 7,6 млн. лева.

Причината за оскъпяването, както е посочено в документацията, е възложен доклад на външен експерт относно киберсигурността на системата. Неговата препоръка е системният администратор да е този, който изпълнява гаранционната поддръжка.

Експертът направил категорично указание „до изтичането на договора за поддръжка на системата с изпълнителя административният достъп да е изцяло при изпълнителя“, в случая „Консорциум ЕОП“.

И още – на служителите на Агенцията да бъде даден достъп единствено за мониторинг и без права за каквито и да било системни промени.

Припомняме, че във връзка с гарантиране на сигурността МС е одобрил план за защита и съхранение на данни на критични системи за електронно управление, каквато е ЦАИС, чрез създаване на Държавен хибриден частен облак. Неговата прогнозна стойност е 34,4 млн. лв. с ДДС. Поръчката за него бе обявена през февруари месец, но и до днес не е приключила заради обжалвания.

Във въпросния консорциум, чиято задача е да създаде ЦАИС ЕОП, влизат пет юридически лица: „Сирма солюшънс“ (с 39% дял в обединението); „Информационно обслужване“ (с 14,8%), „Негометрикс България“, която е собственост на холандската фирма „Негометрикс“ ООД, (с 22,7% дял), „Скейр Фокус“ (с 16%) и Адвокатско дружество Събев и съдружници (със 7,5% дял).

Основният договор с консорциума е подписан  14.12.2017 г. и е с продължение 3 години и 9 месеца, тоест ще приключи през септември 2021 година.

Дотогава, според анекса, консорциумът ще е единственият администратор на централизираната платформа: app.eop.bg.

Сайтът и в момента функционира, но само малка част от възложителите публикуват поръчките си в него, и то пробно.

В портала за обществени консултации е публикуван проект на ПМС за приемане на график, по който възложителите трябва да започнат използването на новата платформа.

Първият стартира от 1 януари 2020 г. Тогава задължени да публикуват в нея са Министерският съвет, министерствата, държавните комисии и агенции, изпълнителните агенции и други държавни органи с такъв  статут. Също така „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, ТЕЦ “Марица Изток 2“ ЕАД, “Мини Марица - изток“ ЕАД, Национална компания “Железопътна инфраструктура“, Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура“ и “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Задължени да публикуват в ЦАИС веднага след Нова година са и кметовете на Столична община, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе.

Вторият етап е с начална дата 1 април 2020 г., когато всички възложители трябва да ползват тази електронна платформа.  Срокът за общественото обсъждане приключва тази неделя (8 декември).

Според договора ангажимент на консорциума е ЦАИС ЕОП да включва 32 модула и да позволява обработване на минимум 100 000 документа на ден, минимум 2 000 едновременни операции, обработващи документи и/или оферти, минимум 10 000 едновременни конекции и минимум 100 000 регистрирани потребители.

На 18 декември една от фирмите в консорциума – „Негометрикс България“, организира обучение в „Интерпред СТЦ“ – София, за начина, по който ще се работи с платформата за електронни обществени поръчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com