Държавата подкрепя протеста на превозвачите в Брюксел, пакет "Мобилност" бил икономически "Чернобил"

2116
Държавата подкрепя протеста на превозвачите в Брюксел, пакет "Мобилност" бил икономически "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Евродепутати, народни представители, представители на изпълнителната власт и превозвачи са единодушни, че трябва да се обединят срещу приемането от Европейския парламент на законодателния пакет „Мобилност“, който силно засяга и застрашава българския транспортен сектор. (повече за въпросителните около него може да прочетете тук)

Това е национална кауза и трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем протекционистките, лобистки текстове да унищожат един от най-добре работещите бизнеси в страната, заяви шефът на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, инициирал предстоящия протест на българските превозвачи в Брюксел на 10 януари. Категорична подкрепа заяви транспортният министър Росен Желязков. По думите му приемането на законодателните предложения за пакета „Mобилност“ ще разделят Европа. „Текстовете въвеждат дискриминационни, непропорционални и протекционистични правила, които са опасен прецедент - нарушават правилата за нормално функциониране на общия пазар, нарушават основни принципи за конкурентоспособността, ограничавайки българския транспортен бранш да прави това, което прави най-добре, предоставяйки качествена транспортна услуга с най-модерните транспортни средства в ЕС“, каза той.

Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"

600 български шофьори и служители на нашенски транспортни фирми отиват на 10 януари в Брюксел, за да протестират срещу пакет "Мобилност...

Евродепутатът Ангел Джамбазки който подготвя логистично протеста поясни, че става въпрос за законодателни предложения, които въвеждат двоен стандарт и ги определи като опит за кражба на бизнес. „Ако някой създава евроскептицизъм – това е предложението за пакета „Мобилност“ и то трябва да бъде или забавено, отхвърлено или спряно“, категоричен е Джамбазки. Само в България това законодателно предложение би предизвикало ново емиграционно цунами, алармира той. 150 хиляди души са пряко заетите в сектора, а ако причислим семействата им, излиза, че цял град като Пловдив трябва утре да си тръгне, предупреди Джамбазки.

Освен нас на 10 януари в сърцето на Европа ще протестират и румънците и поляците. Основният лозунг ще е срещу нарушаването на идеята за свободна конкуренция и свободен пазар. Протестните действия ще се разгърнат на площад „Люксембург“ в Брюксел, където ще има платформа с тон колони. Имаме разрешение за 600 човека и достатъчно камиони, каза Джамбазки, но категорично отказа да уточни колко.

„Пакет "Мобилност" е икономически Чернобил за половин Европа“, каза евродепутатът Андрей Новаков. Това е най-лошото законодателно предложение, което някога Европейският парламент е виждал, категоричен е той. „Няма как преди два месеца да сме гласували ограничаване на употребата на пластмасови съдове, за да щадим околната среда, а днес да ни се предлага да гласуваме празен камион да минава по 4 000 км и да трови въздуха", изнедоволства той и обяви, че в момента се подготвят алтернативни текстове, които ще бъдат внесени идната седмица.

Евродепутатът Светослав Малинов също заяви подкрепа на българските превозвачи и разкритикува пакета „Мобилност". Правата на европейски граждани се потъпкват грубо, а това не отговаря на концепцията за ЕС, отбеляза той и адмирира идеята за протеста. Според Малинов води се специфична война, която надхвърля европейските писани правила и е време да обявим конфронтация. Той изрази съжаление, че е пропуснат момента за действия по време на нашето европредседателство.

Превозвач даде пример как "партньорите от ЕС" искат "да крадат" български шофьори

От другата седмица започваме срещи с нашите евродепутати, политици, за да могат да обяснят на всички свои колеги по политически семейст...

Усилията на българските евродепутати няма да са достатъчни, нужни са още усилия от страна на държавата и българската дипломация, подчерта евродепутатът Илхан Кючук и апелира за активни общи действия, въпреки пропуснатия шанс по време на българското европредседателство.

Превозвачите изразиха надежда да бъдат приложени всички възможни инструменти за спиране на това безумие в европейския парламент.

Оптимизмът им обаче бе охладен от евродепутатите, които поясниха, че дори да постигнем добър резултат на 10 януари и в транспортната комисия, няма гаранции какво ще се случи в залата на Европейския парламент. При лош резултат ни остава да се надяваме после на триалог. Имаме варианти за обжалване, сезиране на европейския омбудсман и пр., но стратегиите и тактиките превозвачите предпочитат още да не оповестяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com