Държавна подкрепа за фермерските пазари

948
Държавна подкрепа за фермерските пазари
Снимка: БГНЕС

Ще подпомогнем фермерските пазари с държавна подкрепа. Това заяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя посочи, че все още не е определена финансовата рамка на помощта. Министър Танева отбеляза, че има няколко възможности за организиране на фермерски пазари, като те могат да се инициират или от местните власти, или от сдруженията на фермерите.

„Мобилните фермерски пазари са и вид атракциони. Мисля, че за Велико Търново, който е исторически център на България, център на алтернативния и културно-историческия туризъм, организирането на подобни пазари би било прекрасно. Въпрос на обучение, на възпитание, на формиране на национален манталитет, е как да избираме какво да потребяваме. В развитите страни фермерските пазари са много популярни. Кампанията има за цел да ги популяризира и у нас“, заяви Десислава Танева.

Тя посочи, че във всички областни центрове фермерските пазари се провеждат под контрола на БАБХ. Кампанията се осъществява и под контрола на съответните областни дирекции по земеделие. Десислава Танева подчерта, че срещите, които провеждат във всички областни центрове в страната, са възможност за осъществяване на дебат със земеделската общност и потребителите, които проявяват интерес към тази форма на покупка. По думите й при подобни дебати, винаги идват и нови предложения. Министър танева посочи, че по време на срещите се обсъждат болезнените точки в сектора и земеделската общност се информира за решенията, които в момента са в процедура, предаде Фокус.

Европа дава 150 млн. евро на млекопроизводителите, които искат да намалят производството си, заяви Танева. Тя обясни, че фермерите, които доброволно решат да намалят своето производство, получават 0,14 евро на литър. Танева заяви, че България не дава средства за намаляване на производство. Този финансов инструмент се прилага от ЕК. Тя отбеляза, че схемата е стартирала на 12 септември, а заявления ще се приемат до края на месеца.

„Старите страни-членки, с развито млечно говедовъдство, след отпадането на квотите драстично увеличиха своето производство. Те се бяха готвили за този момент, знаейки, че няма да имат санкции. Това допълнително дестабилизира пазара. Следва да разсъждаваме за пазара в цялост, като пазар на ЕС. България сама нито може да влезе, нито може да излезе от такава ценова криза, по простата причина, че имаме свободно движение на стоки. В този смисъл този инструмент е належащ за стара Европа, защото без да има такава регулация, няма как да се надяваме цените да се стабилизират“, заяви Десислава Танева.

Сладки по бабини рецепти и биохрани на фермерския пазар в Русе

Първият фермерски пазар отвори врати днес в Русе. Пазарът ще работи всяка събота и отсега се радва на сериозен интерес, а откриването м...

Тя отбеляза, че всички големи страни, които са ключови при определянето на този пазар, като Нова Зеландия и САЩ, са взели мерки още преди година в тази посока и вече имат намаление на производството. „Така че мога да кажа, че този инструмент идва по-късно от колкото трябваше, тъй като тази криза продължава вече втора година и наистина е много трудно на фермерите да останат на пазара“, заяви министърът на земеделието.

За втора поредна година България отчита ръст на производството на зърно, допълни Танева. Тя отбеляза, че тази година е отчетен рекорден добив на пшеница.

„Земеделският сектор се намира в труден период. Цените на зърнените суровини са рекордно ниски, но ако ценовата ситуация бе друга, земеделските производители щяха да имат едни много добри приходи. Но следва да знаем, че ние сме се научили да произвеждаме добре. Българският земеделски производител е конкурентен на европейския такъв“, заяви Десислава Танева.

Тя отбеляза, че тази година се отчита значителен ръст и в сектор „Животновъдство“. По думите й намаление се забелязва единствено в категория „млечни говеда“, които не са под селекционен контрол. „Това е нормално. Инструментите на подкрепа трябва да са такива, че да мотивират производители да отглеждат животните под селекционен контрол, по простата причина, че дават по-висок доход. Дали е на мляко, или на месо, няма значение. Важното е, че е по-висок“, заяви Десислава Танева. Тя посочи, че тази година се отчита ръст на производството и при плодовете и зеленчуците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com