Държавно предприятие ще се грижи за административните електронни услуги към МВР

13196
Държавно предприятие ще се грижи за административните електронни услуги към МВР
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова предлага създаването на Държавно предприятие "Административни и електронни услуги" (АЕУ) към МВР. Това става ясно от предложение за изменение на Закона за МВР, които са обявени за обществено обсъждане, информира БГНЕС.

На ДП "АЕУ” ще бъдат "възложени определени нетипични за държавните органи функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР”, гласят част от мотивите към предложените промени.

Агенцията за електронно управление трябва да заработи от началото на 2016 г.

България е на девето място по потенциал и привлекателност на аутсорсинг индустрията. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешн...

“Трансферът на подобни нетипични спомагателни дейности, ще позволи фокусът в дейността на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението”, посочват авторите на законопроекта.

Предвижда се Държавното предприятие да се управлява от тричленен Управителен съвет, начело с изпълнителен директор, които се назначават от вътрешния министър. Новата структурата ще анализира, изпълнява и контролира технологичните дейности, свързани с предоставянето на административни услуги от МВР.

В преходните и заключителни разпоредби на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР се предлага и закриване на Дирекция “Специална куриерска служба” на МВР и прехвърлянето на служителите към Държавната комисия по сигурността на информацията.

"Преминаването на посочените дейности към ДКСИ кореспондира с възложените й от Закона за защита на класифицираната информация функции на държавен орган, осъществяващ политиката по защита на класифицираната информация, който организира, координира и осъществява цялостен контрол върху дейността по защитата на класифицираната информация. Това ще позволи оптимизиране на процесите, систематично обвързване и допълване на различните способи и дейности по защита на класифицираната информация, чрез съсредоточаването им в рамките на една държавна структура”, гласят мотивите към предложението. “Предвид специфичния характер на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, се предлагат допълнения в разпоредбите на ЗЗКИ, свързани с правомощията на органите при изпълнението им да имат право да използват физическа сила и помощни средства при опит за нерегламентиран достъп до кореспонденцията или материалите само когато това е абсолютно необходимо”, гласят друга част от измененията, които се предлагат.

Специална агенция ще се грижи за е-управлението

Концепция за създаване на държавна агенция "Електронно управление" обсъди на днешното си заседание Съветът за административната реформа...

С промени в Закона за МВР ще се уреди и “провеждане на тестове, с помощта на които да се установява изпълнение на служебните задължения от държавните служители. Тази мярка от една страна има своята превантивна и антикорупционна функция, а от друга дава възможност за подобряване качеството на изпълнение на служебните задължения в интерес на обществото”, пише в мотивите, които са публикувани на Портала за обществени консултации.

Правят се предложения за промяна по отношение на реда за изготвяне и утвърждаване на класификатор на длъжностите и длъжностните характеристики на полицейските органи и органи по пожарна безопасност, за които да приложим разпоредбите на ЗМВР и държавни служители, чиито статут се урежда от Закона за държавния служител.

Срокът за общественото обсъждане на предложенията за изменения в Закона за МВР е 29 септември

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество