X
 
 

Експерт: Бокова можеше да оглави ООН, България допусна катастрофална грешка и нанесe огромни вреди

4258 11
photo of Експерт: Бокова можеше да оглави ООН, България допусна катастрофална грешка и нанесe огромни вреди
Снимка: Getty Images/Guliver
Бокова имаше шансове да оглави ООН и бе най-добрата жена-кандидатка. България допусна огромна грешка. Да се хвърли Кристалина Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа.

Това казва пред "Дойче веле" политоложката Йохана Даймел.

Борисов: Бокова прояви нахалство, няма да подавам оставка заради комунисти

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпревар...

На въпроса "нямаше ли да е по-добре за България да издигне само един кандидат" Даймел отговоря: Просто ми взимате от устата един от аргументите, които исках да изтъкна. Мисля, че това, което се случи, е политическа катастрофа. Във външнополитическо отношение беше нанесена голяма вреда - както за самата България, така и за ЕС и за еврокомисарката Кристалина Георгиева. А единствената, която може да се радва - независимо, че в крайна сметка отпадна, е г-жа Бокова, защото тя се представи най-добре от всички кандидатки. Допусната беше огромна политическа грешка. Най-късно през май - след като АБВ напусна коалиционното правителство - трябваше да се помисли дали София да подкрепя и по-нататък г-жа Бокова, която всъщност имаше добри шансове, или пък да се избере нов кандидат. Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше - тук ще се повторя - политическа катастрофа.

Според нея подкрепата на българското правителство е от значение. "Разбира се, че /подкрепата, бел.ред./ играе роля, когато става дума за кандидатура за един толкова висок пост. Бих казала дори за най-високия пост в света изобщо. И когато тази кандидатура не получава подкрепа дори от собствената си страна, това е просто катастрофално. А и най-късно през септември се видя, че португалецът Антонио Гутереш получава по-добри оценки и има по-добри шансове за успех. И тогава изведнъж, на толкова късен етап, да се обърнеш срещу собствената си кандидатка и да изпратиш на нейно място нова - какво е това? Независимо, че Георгиева се ползваше с подкрепата на Меркел, беше ясно, че след като Германия няма постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, подкрепата на Франция за Гутереш е многократно по-важна от германската позиция. Казано накратко: разбира се, че подкрепата на собствената страна е много важна. Да, България е малка страна, но тя е значима, защото през 2017 година ще поеме ротационното председателство на ЕС. Тогава всички очи ще бъдат обърнати именно към нея, а и г-жа Георгиева не е кой да е - тя е вицепредседател на Еврокомисията. Така че наистина бяха нанесени огромни вреди.

На въпроса "какво въздействие са оказали напрегнатите отношения между Европейската народна партия и европейските социалисти" Даймел казва следното: Това, разбира се, изигра роля, но да се залага на г-жа Георгиева само защото евентуално тя ще се ползва с подкрепата на ЕНП - т.е. на консерваторите - е недостатъчно и вече видяхме потвърждението. Светът не се състои само от консерватори, а г-жа Бокова беше постигнала вече относително добри резултати. В последното гласуване видяхме, че тя се справи значително по-добре. Именно тя се оказа най-добрата жена-кандидатка. И имаше шансове да стане онази желана от всички кандидатка от Източна Европа, която да заеме този висок пост.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тая руска-германка е много умна - как ще стане Бокова първа,след като изгони САЩ от Юнеско и сега самото Юнеско има половин бюджет , защото американците не плащат техния - най-голям дял. САЩ имат право на ВЕТО във всяко важно решение за ООН.
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тези "експерти" от запада са или с руски произход,или купени от Москва.Русия най-лицемерно повтаряше,че е време жена от Източна Европа да оглави ЕС,докато винаги гласуваше против Бокова и Георгиева-в поседствие.Целта е,да се дестабилизира България,Балканите и ЕС.Никога повече проруски кандидат за висок пост!Никога не трябва да се връзваме на руските лъжи и лицемерие/това важи особено, пр виж още ›› и преговори за руски сделки у нас/.Каква наглост,дори Чуркин се изказа,че някои страни говорят за жена-председател на ООН,а гласуват против,сред които страни, е на първо място Русия?!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Какво толкова е станало,просто големите показаха още веднъж,колко са корумпирани.Способностите на доказалите се пред света българки,никой не може да отнеме.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Като се обърне колата,пътища много.Защо не го каза по-рано?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ЕС трябва да спре да плаща за бежанците,а да остави това да правят,тези страни,които купиха Гутиереш.Санкциите срещу Русия да се увеличат и договорите със САЩ да се преразгледат в полза на ЕС.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Всякакви експерти и анализатори ще се навъдят ! На 100%е било ясно че Великобритания няма да гласува за Бокова и няма да е само тя ! На тази трябва чавка да и е изпила мозъка да си мисли че нещо е зависело от България ! Останалото е да разлаем кучетата ,а помиярите са много...
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бойко, Бойко, ти предлагаш един комунист за президент, пък се оплакваш от Бокова. Нищожно човече
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Боковица щеше да оглави на оня оная работа . Тъпанари..
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  То първа, то втора национална катастрофа, свикнали сме.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  От тая селска цуцулана на снимката ми се драйфа! Гадна Е-НЕ-ПЕ-йска пачавра!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Отворило си устата пишлемето и се изакало. Абе пишлеменце, кого наричаш селска цуцулана и пачавра? Ти колкото нокът на малкия й пръст не струваш. Я по-добре иди да пазиш козите на татко си - и без това само знаеш да лаеш.
  : 9 !
Нагоре