X
 
 

Емил Димитров провери язовир "Асеновец"

709 0
Емил Димитров провери язовир "Асеновец"
Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери състоянието на язовир „Асеновец“, от който Сливен се снабдява с питейна вода. Язовирът е с наличен полезен обем в момента от 5,858 млн. куб. м, а на ден се ползват около 18 хил. куб. м за нуждите на града, съобщиха от МОСВ.

По време на инспекцията вчера Емил Димитров, директорите на Дирекция „Управление на водите“ в министерството Илияна Тодорова и на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева проследиха и спазването на режимния график за използване на водите на „Асеновец“, определен от министъра за всички 52 комплексни и значими язовири за февруари. За осигуряване на водоснабдяването на града са включени алтернативни водоизточници от подземни води. Заради неблагоприятната метеорологична обстановка е възможно да се премине към по-ограничено водовземане от язовира, като осигуряването на питейна вода ще бъде основно от алтернативните водоизточници от подземни води.

За две години рисковите язовири в България са намалели наполовина

109 са рисковите язовири в страната, заяви зам.-председателят на агенцията по метрология и технически надзор Кирил Войнов, цитиран от в...

„Асеновец“ е един от язовирите, за които миналата седмица Висшият консултативен съвет по водите в МОСВ обяви на извънредно заседание, че са с обем под 50%. При проверката вчера нивото на язовира беше леко понижено – от 28,3% от общия обем преди седмица на 27,87% сега.

Actualno.com

Етикети: