Евакуираха 500 мигранти от бежанския център в Харманли заради пожар

1543
Евакуираха 500 мигранти от бежанския център в Харманли заради пожар
Снимка: БГНЕС

500 бежанци са евакуирани от подпалена сграда в Центъра за имигранти в Харманли.

Пожарът е възникнал в полунощ в 11-о хале, като вероятната причина е претоварена електрическа инсталация. Хората веднага са били преместени в друго свободно помещение, съобщи пред БНР директорът на Центъра Славчо Янев.

Първанова: Бежанският лагер в Харманли е почти възстановен след масовия бунт

Предоставили сме исканите документи във връзка с повдигнатото обвинение на бившия главен секретар на Държавната агенция за бежанците Зл...

Правят огледи от следователи и след това ще започне ремонтът на инсталацията. Само две от стаите в корпуса не са годни за обитаване. Останалите ще бъдат почистени и едва тогава в тях ще се върнат евакуираните хора.

Actualno.com припомня, че в средата на декември 2016 г. стана ясно, че в центъра пребивават 2002 души, като по време на размириците и недоволствата мигрантите са били 3000. Една част от тях са изведени, други са пожелали да живеят на външен адрес, което е разрешено по закон, а трети са с предоставена закрила.

По-рано стотици мигранти, затворени в бежанския център, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни след като обектът беше поставен под карантина.

Тогава властта официално подчерта, че няма медицински причини да се затваря лагерът, но това стана факт като отговор на протестите на жителите на Харманли срещу настаняването на мигранти и опасенията от разпространение на заразни болести.

Задържаха двама иракчани, избягали от лагера в Харманли

След сигнал в Районното управление на МВР в Генерал Тошево са задържани двама иракски граждани. Установено е, че мъжете са избягали от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com