Фалшивите новини: за какво да следим и как да ги преборим?

2618
Фалшивите новини: за какво да следим и как да ги преборим?
Снимка: Yettel

Всекидневно до нас достигат около 230 информационни съобщения. Заради бързото скролване към следващата новина в мрежата пък обикновено прочитаме само една пет статии, на които кликваме.  Дигиталният свят, от който всички ние сме част, ни предлага изобилие от източници на информация и често не успяваме да сме достатъчно критични към съдържанието, което минава през нас. Бързо възприемаме всичко за истина и нерядко сами разпространяваме нещо, което бегло сме видели, без да сме проверили истинността му и се оказва се, че се сблъскваме с фалшиви новини по-често отколкото предполагаме.

Ако ние често се затрудняваме да различим фейк нюз от достоверните информации, какво можем да очакваме от децата и тийнейджърите? Според проучване на Британския медиен и комуникационен регулатор (OFCOM) сред младежи на възраст 12-17 години,  64 % са успели да разпознаят фалшив профил в Instagram. Изследването сочи обаче , че едва 15% от респондентите са заявили, че ще оставят коментар към подвеждаща информация, определяйки я като „фалшива новина“, за да предупредят и другите за заблуждаващото съдържание.

Кои са фалшивите новини?

Според Националнален център за безопасен интернет определението „фалшиви новини“ се употребява в доста широк смисъл. От случайно допуснати фактологически грешки в дадена информация, през изкуствено преувеличаване заради сензацията и до съзнателно подаване на напълно невярна информация с цел да се манипулират хората да предприемат някакви действия (така нареченото социално инженерство). В съвременния свят основен източник на информация е интернет и затова е много важно да можем да различаваме признаците на подвеждащите статии и фалшивите новини, за да можем спокойно да търсим нови и знания онлайн.

Експертите по темата казват, че фалшивите новини са разпознават лесно, ако знаем за какво да следим. „Стряскащо заглавие, което предизвиква емоции като страх и паника, е най-очевидното в една фалшива новина“, обръща внимание Антоанета Василева, координатор на Национален център за безопасен интернет, като дава пример със следното заглавие: „Нова онлайн игра, кара децата да се самоубиват!“. Знаем ли обаче от коя дата е новината, има ли автор, има ли факти в нея, които са от достоверни и експертни източници или текстът е в стила: „Много родители споделиха...“, „Децата в Германия се оплакаха...“ и други подобни“, обяснява Василева. „Ако попаднем на такава новина и тя ни заинтригува по някакви причини, е важно да проверим дали присъства и  в други източници на информация и да сравним фактите и контекста. Дезинформацията е по сложна за разграничаване, и тя е в пъти по-опасна, особено за децата“, допълва тя.

Колко опасни могат да бъдат фалшивите новини за подрастващите?

Някои от най-сериозните опасности от въздействието на фалшивите новини над децата са, че те могат да ги накарат да вземат погрешни решения. Подрастващите могат да повярват на информация, застрашаваща здравето и безопасността им и да предприемат действия, които могат да навредят, както на самите тях, така и на други – нашумялата игра от преди няколко години „Синият кит” е популярен и стряскащ пример за това. Фалшивите новини често могат да се използват и за разпространение на омраза и страх, което може да доведе до отрицателно въздействие върху психичното здраве на децата и отношението им към другите.

Как децата могат да преборят фалшивите новини?

За справянето с този проблем ролята на родителите е изключително важна. Именно те са хората, които трябва да насърчават децата да бъдат бдителни за всичко, което достига до тях в  интернет, особено в социалните медии, където те прекарват голяма част от времето си онлайн.„Ако попаднете на фалшива новина, най-добре е да я докладвате, като невярна или подвеждаща в социалната медия, в която я виждате. Всички социални медии имат чувствителни филтри и реагират бързо, като премахват подвеждащото съдържание. Можете да я докладвате и в Център за безопасен интернет, на телефона ни 124 123 или през чат модула ни на safenet.bg“, съветва координаторът на организацията. Освен да докладваме, можем също да напишем в коментар под новината, че е фалшива, за да предупредим следващите читатели.

От ключово значение за децата и младежите е те сами да се ориентират в информационния поток и да могат да анализират съдържанието. Добър вариант за тяхното обучение по дигитално-медийна грамотност са освен уроците по темата, така и близки до техните интереси тематични образователни игри.  Чудесен пример е кузиът Digital Scouts на Yettel и неговото пето издание, което е отворено за участие до 3 септември. Съдържанието на играта е разработено от специалистите от Националния център за безопасен интернет, които са и партньор на инициативата.

Целта на играта е подрастващите да обогатят знанията си за опасностите, които дебнат онлайн, да проверят дали умеят да разпознават рисковете в мрежата и знаят ли как да се защитават, докато сърфират. В новото издание на Digital Scouts въпросите, над които ще разсъждават участниците.  са разделени в четири категории – „Фалшиви новини“, „Непознати онлайн“, „Сигурност и защита в интернет“ и „Онлайн тормоз“.  Четири са и отборите на любимите инфлуенсъри на тийнейджърите, които се превръщат в истински дигитални скаути със своите ценни съвети и напътствия. Това са „Кибер нетфлуенсърите“, „Пазителите на пароли“, „Кликбейт противниците“ и „Справедливите“, които  споделят полезна информация за безопасно сърфиране през забавно съдържание в най-посещаваните от младежите  социални медии като TikTok, Instagram и YouTube. 

Мобилното приложение Digital Scouts е  достъпно в Google Play и App Store, а всички участници освен нови знания ще получат и възможността да участват в томбола за страхотни награди – iPhone 14 Pro Max 128GB, смарт часовници HUAWEI WATCH GT 3 46mm Active Edition, безжични слушалки Nothing Ear (stick) и HUAWEI FreeBuds 5i, както и смарт гривни HUAWEI Band 8.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com