Garanti Koza са най-големият чуждестранен дарител в България

25074
Garanti Koza са най-големият чуждестранен дарител в България
Снимка: Garanti Koza

Garanti Koza Bulgaria подкрепя развитието на район "Младост" и българското образование. През изминалата 2017 г. компанията е финансирала ремонти на учебни заведения в Община Младост на стойност 415 000 лева, което я нарежда сред най-големите чуждестранни дарители в България.

Средствата са използвани за ремонт на три столични училища -  118-то СОУ “Акададемик Людмил Стоянов”, 82 ОУ “Васил Априлов” и 125 СУ Проф. “Боян Пенев”.

В 118-то СОУ Акад. Людмил Стоянов е извършено цялостно саниране и топлоизолация на сградата на стойност 195 000 лева без ДДС. Преди това, от самото си създаване през 1971 г. училището не е ремонтирано външно и фасадата не е обновявана. Директорката и учителите са изключително благодарни, че сградата изглежда много по-приветливо отвън, а през зимата вътре е било осезаемо по-топло.

Преди ремонта

След ремонта

Г-н Мартин Ганчев, директор на 82 ОУ “Васил Априлов” в Горубляне, споделя, че училището е било в доста лошо състояние и е изминало труден път през последните две години. Благодарение на дарението от 155 000 лева без ДДС на Garanti Koza e извършено цялостно саниране и топлоизолация на сградата, подменени са санитарното оборудване и интериорните врати. Реконструкцията е помогнала за цялостната визия и уюта в училището, което постепенно увеличава и броя на учениците. Директорът смята, че атмосферата, която се създава е сред факторите, които привличат децата в класните стаи.

Преди ремонта

След ремонта

 

125 СУ “Проф. Боян Пенев” е едно от най-големите училища на територията на Столична община. В момента се радва да посреща 1010 ученика в клас. Има статут на иновативно училище, прилага иновации по отношение на учебната среда и предмети. Училището се гордее с успехи в различни дисциплини и национални олимпиади.

Директорката г-жа Николова споделя, че външната ограда е била в много тежко състояние и не е ремонтирана от  построяването на училището през 1974 г. “Garanti Koza ни помогнаха да си направим нова ограда и ние сме много благодарни за това. Имаше доста наклонени платна и беше опасно за учениците. Инвестицията е сериозна и ние нямаше да успеем да отделим средства от бюджета на училището за това.”, споделя още г-жа Николова. Дарението към повереното й учебно заведение е в размер на 65 000 лева без ДДС.

Преди ремонта

След ремонта

Garanti Koza има сериозна история в подкрепата на подобни проекти и в Турция, където социално-корпоративната отговорност на компанията е причина за големи дарения в последните десетилетия. В следващите години на българския пазар инвеститорите ще продължат добрите си практики - сред тях е и предстоящо дарение на 11 дка парк в Младост, както и инфраструктурни съоръжения, които да подобрят трафика около иновативния комплекс от смесен тип Grand Kanyon. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com