"Газпром" иска да купи bTV Media Group

35792
"Газпром" иска да купи bTV Media Group

Медийното поделение на руския газов монополист "Газпром" - "Газпром медиа" е един от потенциалните купувачи на активите на Central European Media Enterprises (CME) в Румъния и България, става ясно от документите на компанията, съобщава сайтът plovdiv24.com. 

Става дума за документация на Комисията за финансов надзор на САЩ (SEC), в която се предлага на CME да се отърве от някои активи в Източна Европа, като радио-операторите в Румъния и България. Причината е във финансово споразумение с американския медиен холдинг Time Warner за осигуряване на кредитно финансиране, но при определени условия, сред които и продажбата на радиата и бизнеса в страни като Румъния и България "в пакет". 

Трайчо Трайков: Имаме четири коза при спиране на газа от Русия

Има доста разлики спрямо 2009 година и евентуално спиране на газа сега. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в коментар ...

Компанията се обръща към регулатора с пояснение, че е "получила предложения от няколко потенциални купувачи", сред които и руската Gazprom Media, контролираща федерални телевизии като НТВ и ТНТ с многомилионни аудитории и дори опозиционното радио "Ехото на Москва" и още десетки други медии, по-малко известни в чужбина. Оборотът на компанията е около 100 млрд. рубли или над 2 млрд. евро. 

HotNews.ro съобщава, че активите в Румъния се смятат за такива "с най-голям потенциал за ръст заради много добрите финансови резултати, докато тези в Чехия се сринаха след редица лоши бизнес решения".

Припомняме, че CME е собственик на една от най-големите телевизии в Румъния - PRO TV и няколко водещи радиа (Pro FM, Info Pro, Dance FM, Music FM). В България става дума освен за най-гледаната телевизия bTV, и за bTV Radio Group (bTV Radio, N-Joy, Z-Rock и др.). 

Според анализатори на румънския медиен пазар не е изключено "Газпром" като основен играч на енергийния пазар в Източна Европа да има "протекции" от страна на определяните като про-руски правителства в Букурещ и София, където на власт са социалистите Виктор Понта и Пламен Орешарски. Контролът върху най-гледаните телевизии и най-слушаните радиа няма да бъде излишен, при положение, че е на път реализирането на най-мащабния инвестиционен проект в Европа, какъвто е газопроводът "Южен поток" с около 30 млрд. евро бюджет.

Газпром предупреди Украйна, че ще спре газа

Руският газов гигант "Газпром" заплаши Украйна да прекрати износа си на газ заради неплатени сметки, както се случи по време на криза...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com