Гешев де факто е уволнен. КС няма да се занимава с въпроса му за ВСС

4853
Гешев де факто е уволнен. КС няма да се занимава с въпроса му за ВСС
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно реши да не се занимава с питанията на Гешев дали Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат може да острани главният прокурор. КС единодушно отклони искането на главния прокурор за задължително тълкуване на чл. 130, ал. 4, изречение първо от Конституцията и искането на тричленен състав на Върховния административен съд за задължително тълкуване на чл. 130 от Конституцията и прекрати производството по конституционното дело, става известно от сайта на съда.

Искането е свързано с изтеклия мандата на ВСС и е отправено от Иван Гешев, преди да бъде освободен от длъжността главен прокурор, припомня БТА.

В искането се поставят три основни въпроса. Два от тях са: прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на  Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

Третият въпрос е: конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

ОЩЕ: Гешев пита Конституционния съд дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали

Бивш конституционен съдия: Иван Гешев се самоуби ритуално, съдебната власт спечели от края на мандата му

С действията си Иван Гешев извърши ритуално самоубийство Такова мнение изрази пред "Нова нюз" бившият конституционен съдия Румен Ненков...

Припомняме, че в края на май Гешев внесе искане в Конституционния съд за тълкуване на Конституцията относно мандата и функциите на ВСС.

Въпросите на Гешев към конституционните съдии дойдоха на фона на приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор, както и ново мнозинство за назначаване и освобождаване на главния прокурор, а именно не по-малко от 13. 

ОЩЕ: ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

В искането си до Конституционния съд Гешев се мотивира, че най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота. "Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври 2022 г. В периода 4 юни - 9 юли 2022 г. на общи събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите са избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност", се посочва в искането до Конституционния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com