Граждани бият тревога: На Рупите пак се строи, свещеното място на Ванга е под заплаха

5710
Граждани бият тревога: На Рупите пак се строи, свещеното място на Ванга е под заплаха
Снимка: БГНЕС

Няколко години след като Министерството на културата спря строителството на спа комплекс край лечебните води в местността Рупите, близо до храма на Ванга, граждани сигнализират, че строителните работи кипят с пълна сила.

Във Facebook групата „Спаси Рупите“ местни жители и гости на Рупите бият тревога, че инвеститорите - бизнесмените Силвия и Валентин Парапунови и Констанин (Коко) Динев планират завършване на голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга.

„Два други хотела следват. Хотелският комплекс ще си присвои почти целия дебит на целебната вода и ще я направи масово недостъпна за хората“, твърдят гражданите.

Те сигнализират, че земята, която бизнесмените искат, е вероятно част от Хераклея Синтика – античен тракийски град на 2500 години. Именно поради тази причина през 2018 г. Министерството на културата е спряло временно строежа – по непотвърдена информация.

Снимка: БГНЕС

Проверка на Actualno.com през 2018 показа, че още през януари през онази година Басейнова дирекция Западнобеломорски район - Благоевград е одобрила промяната на предназначението на 9496 квадратни метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на фирмата на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, за изграждане на обект "Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център" в имоти в местността Рупите. Собственикът на земята ще трябва да плати на основание чл. 30 от Закона за опазване на земеделските земи в размер на 11 964,96 лв.

Иначе планът предвиждаше къщите да бъдат на по 2 етажа с помещения в тях - на І етаж хол, трапезария, кухня и санитарни помещения, а на ІІ етаж по 5 стаи, всяка със санитарен възел. СПА центърът пък ще включва сауна, парна база, джакузи и стаи за масаж. Ще има и паркинг за 20 автомобила.

Според Басейнова дирекция инвестиционното намерение на фирмата е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни на дирекцията, но с няколко условия.

Припомнете си тук: Ще бъдат ли застроени Рупите и затворени само за привилегировани?

Тогава Парапунов каза пред медията ни, че проектът му има абсолютно всички разрешителни от институциите. Каза и че той бил на километър и половина от Хераклея Синтика.

„Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природозащитно значение. Недопустимо е то да бъде бетонирано“, твърдят сега протестиращите. Те показаха и снимки, на които се виждат обекти в напреднала фаза на строеж.

Actualno.com изпрати въпроси до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на културата, като очаква отговори по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com