Институтът за пътна безопасност сезира Гешев за щетите по АМ "Тракия"

2416
Институтът за пътна безопасност сезира Гешев за щетите по АМ "Тракия"
Снимка: АПИ

Сигнал до главния прокурор Иван Гешев и до директора на Агенция "Държавна финансова инспекция" изпратиха от Института за пътна безопасност.

В него се посочва, че автомагистрала “Тракия” не се поддържа в безопасност.

"От началото на месец май 2021 г. до 30 септември 2021 г. станаха стотици пътнотранспортни произшествия, вследствие на които са повредени пътни обезопасителни системи /мантинели/. При извършено обследване на ИПБ са установени 122 места по АМ “Тракия” с повредени мантинели, които не са сигнализирани и обезопасени. Министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Виолета Комитова многократно в свои изявления е съобщавала, че липсата на средства в АПИ е причина да не бъдат извършвани ремонти и поддръжка на пътища в България", се посочва в сигнала.

Три тира се удариха на АМ "Тракия"

Катастрофа между тирове на магистрала „Тракия“ край Пловдив тази нощ. Ударили са се три тежкотоварни камиона - два турски и...

От Института припомнят, че всяка една повреда по пътната инфраструктура, получена в резултат от пътнотранспортно произшествие, може да бъде покрита от гражданската отговорност на моторното превозно средство, което е виновно за причинени имуществени щети на трети лица.

"Доколкото ни е известно, от началото на месец май до 30.09.2021 г. от страна на АПИ не са предприемани действия за регистриране на щетите по пътната инфраструктура, резултат от ПТП по АМ “Тракия”, както и не са отправяни искания за получаване на обезщетение към застрахователните компании по застрахователна полица “Гражданска отговорност”, пише в сигнала.

Експертите от Института за пътна безопасност заявяват, че с бездействието да поискат и получат дължимите обезщетения от застрахователните компании г-жа Комитова и г-н Денчев не само са нанесли имуществени щети на АПИ/ МРРБ, но и със средствата от несъбраните обезщетения са могли да извършат ремонти на пътната инфраструктура, които да предотвратят нови пътнотранспортни произшествия и да бъде опазен живота и здравето на лицата, които преминават по АМ “Тракия”.

Те настояват главният прокурор на основание чл. 205 от Наказателно-процесуалния кодекс да извърши проверка за евентуално извършено престъпление от общ характер от страна на длъжностни лица – министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Виолета Комитова и и. д. председателя на УС на АПИ инж. Ивайло Денчев.

Четири катастрофи с 1 ранен на магистрала "Тракия"

Четири пътно-транспортни произшествия станаха тази сутрин по автомагистрала „Тракия“ в участъка от Старозагорска област, съ...

Институтът сериза и държавната финансова инспекция Институтът за извършване на финансова инспекция за евентуални нарушения на бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност в МРРБ и АПИ.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com