Искат музей вместо бежански лагер в Телиш

10740
Искат музей вместо бежански лагер в Телиш

В Телиш да бъде изграден тематичен парк-музей вместо бежански лагер. Това искат от Инициативна група за демократично регионално развитие в открита декларация.

Пълният текст на декларацията:

1000 в Телиш протестираха срещу бежански лагер

Близо 1000 души се включиха в мирното протестно шествие срещу намерението да бъде разкрит бежански лагер в бившето военно поделение в Т...

"Плановете на Министерския съвет и Агенцията за бежанците да се изгради лагер за лица, търсещи убежище, или лица със статут на бежанци на територията на бившето военно поделение 38960 в Телиш са на път да унищожат една уникална, но дълбоко пренебрегната от държавните институции и масовото съзнание историческа забележителност.

Изразяваме недоумението си от идеята този исторически обект с огромния си икономически потенциал на международна туристическа и образователна дестинация да бъде използван за настаняване на лица от региона на Близкия Изток, Северна Африка и Африка на юг от Сахара, преминали българската държавна граница и кандидатстващи за статут на бежанци!

В отговор на тези намерения и последвалата вълна от недоволство на местните жители, предлагаме на територията на закритата военна база да бъде изграден Международен тематичен парк-музей на тема „История на Студената война” с културно-образователен център. "Тази идея ни дойде преди време именно при обсъждане на окаяното състояние на икономиката и инфраструктурата по места, прекомерната концентрация население в няколко изолирани точки в страната и чудовищното обществено забвение на много населени места в България.

Решихме да излезем пред обществеността с нашата инициатива, въпреки че сме в ранна фаза на разработването й, защото сега се оказваме притиснати от извънредни международни обстоятелства. Вярваме, че е необходима тотална промяна на парадигмата в политиката за регионално развитие в България, както и, че инициативата ни има огромен потенциал и е напълно реализуема, ако отговорните държавни органи докажат, че заслужават епитета „отговорни”!

В Телиш са готови да се борят "до победата"

От началото на тази седмица жителите на плевенското село Телиш излязоха на бунт срещу намерението в близкото военно поделение да бъде п...

Макар и на такъв ранен етап, вече имаме обещания за експертна подкрепа от страна на екипа на „Музея на Студената война” във Винт Хил, щата Вирджиния, САЩ.

Като граждани на Република България и Европейския съюз, изразяваме дълбоката си солидарност с трагедията на хората от Сирия, действително търсещи убежище от репресии заради страховитата гражданска война в страната си. В същото време настояваме българските институции да бъдат далеч по-адекватни при установяване правото на мигрантите на бежански статут, както и при защитата на държавната ни граница.

В момента нашата Инициативна група е в процес на подготвяне на регистрацията на НПО, от чието име подготвяме подробен проект за европейско финансиране на настоящата идея".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...