Иван Иванов: Язовир "Бели Искър" е опасен, ако стената се скъса, ще залее Самоков и София

16139
Иван Иванов: Язовир "Бели Искър" е опасен, ако стената се скъса, ще залее Самоков и София
Снимка: БГНЕС

Язовир "Бели Искър" е неизправен и опасен, заяви на брифинг областният управител на София Иван Иванов. "Язовирната стена е компрометирана, а при нейното евентуално скъсване приливната вълна ще е над 20 метра и ще стигне до град Самоков и части от София" , предупреди той.

Областната управа настоява за спешен авариен ремонт, който изчислява на стойност от между 60 и 70 млн. лева. За да започне ремонта обаче, са нужни промени в постановления на Министерския съвет, посочи още Иванов. Той вече е изпратил писма до ресорните институции и очаква бързи действия.

В момента концесионер на язовир "Бели Искър" е "Софийска вода", която е правила ремонти на съоръжението в периода 2000г. -2008 г. Концесията на "Софийска вода" изтича през 2025 г.

Трябват законови промени, за да се ремонтира опасния язовир "Бели Искър"

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблема с язовир „Бели Искър“. Около то...

Припомняме, че преди около месец областният управител инициира среща, на която беше обсъден именно проблемът за състоянието на язовира. В срещата участваха депутати от област София от различни политически сили и представители на общината. 

„Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта – няма. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините. Яз. „Бели Искър“ е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж. Осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от Община Самоков", каза тогава Иванов. 

Припомняме още, че през 2017 г. правата за управление са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от „Бели Искър“ попада в границите на Национален парк „Рила“, е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерство на околната среда и водите“. През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на Областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на МС е определено Държавната консолидационна компания ЕАД да възлага ремонтите на язовирите. Следва ново решение на МС от 2020 г., с което „Български ВиК холдинг“ е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на я. „Бели Искър“.

Още по темата четете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com