Иво Инджев: Поантата на граф Игнатиев - да не бъде позволено на българите да завият към Европа (ВИДЕО)

3294
Иво Инджев: Поантата на граф Игнатиев - да не бъде позволено на българите да завият към Европа (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров разговаря с Иво Инджев – журналист и писател.

Според Иво Инджев „братската дружба“ на русия към България има своите корени още от времето на князете Дир и Асколд (около 860 г.), след това - княз Светослав, който получава византийско злато за да удари царството на цар Петър I в гръб (964-972 г.) и да унищожи България. Гостът припомня, че по време на социализма тези чисто завоевателни походи на княз Светослав са представяни като начало на „вековната българо-руска дружба“, защото когато князът се барикадира в крепостта Дръстър, обкръжена от византийската армия, той се бие до последно заедно с българите, „които иначе той преди това коли в особено голям размер. Според някои автори набучва на кол 20 000 пленени български войници край Пловдив.“ Друго изключително „дружеско“ отношение е унищожаването на Волжка България от Иван Грозни (1552 г.). Още: Доц. Георги Цветков: Главният въпрос за военната помощ за Украйна е развитието на европейската отбранителна индустрия (ВИДЕО)

„Няма нито едно българско въстание през вековете, което да е подкрепено от русия, дори вербално, с дипломатически мерки, да не говорим за оръжие и злато, каквото те са давали на всички останали въстаници в региона - най-вече на гърци, сърби, черногорци са подпомагали активно. Същите тези обаче не празнуват като национален празник своите освобождения, макар че също дължат на военния сблъсък между русия и Османската империя своето освобождение до голяма степен, но празнуват своите въстания, както ние би трябвало да празнуваме национален празник Априлското въстание, защото то е спусъка, който българите натискат за да се чуе по света българската кауза и от там тръгва цялата нишка от събития, международното възмущение от кланетата след Априлското въстание.“, казва Иво Инджев.

Гостът разказва, че неговата книга „Измамата Сан Стефано“ е базирана на записките на граф Игнатиев – изключително полезно, но много трудно четиво. „Издадено е в България по времето на комунизма, когато не са мислели че един ден това може да послужи като изобличителен материал за истинските цели и намерения на русия на Балканите, конкретно спрямо българите. Дори и в предговора на книгата, който е писан от проф. Косев (Константин Косев, б.р.), по-късно академик, той си позволява едни остри реплики по адрес на самия Игнатиев, защото това е било в унисон с комунистическата тогава теза, че Царска русия не е нещо добро и той описва Игнатиев в предговора си такъв какъвто е - краен реакционер, славянофил, един от ръководителите на крайно реакционерско течение в русия, но никъде не споменава неговия антисемитизъм, което аз съм откроил в своята книга.“ Още: Д-р Красен Станчев: В страни като България е много важно да има чуждестранни инвестиции (ВИДЕО)

Иво Инджев припомня факта, че след Кримската война на русия е забранено да има флот, а дължината на морските съдове е лимитирана до 20 м. По тази причина манията за Проливите не може да бъде постигната по море и за това са решили да достигнат до тях през България. „Тази тяхна стара мечта е основната цел на похода срещу османците на Балканите, но заедно с това прозира и наистина вманиачената теза да не бъде позволено на българите да завият към Европа. Това е поантата в разсъжденията на Игнатиев, в неговите тези и бележки.“

Целият разговор на Кънчо Кожухаров с Иво Инджев гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com