Качествени млечни продукти представят фермери от цялата страна на събора на овцевъдите

4497
Качествени млечни продукти представят фермери от цялата страна на събора на овцевъдите
Снимка: НСОБ

Качествени фермерски продукти ще се предлагат на единадесетия Национален събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

За втора поредна година на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. В него със свои продукти по избор ще се представят фермери и участници-изложители от специализираната млечна зона. Конкурсът ще е на Гергьовден, 6 май, от 15,30 ч. Продуктите ще бъдат оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието, БАБХ и др.

В дните на събора край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Ще бъдат показани и тънкостите на домашните сирена от овче мляко на Родопа планина, Тракия и Стара планина. Бито овче сирене, наричано още тулупско, от тулуп /мех/, в който се съхранява, по рецепта от преди 500 години ще прави Салих Паша от смолянското село Бориково - последният пазител на старото мандраджийство в Родопите. Как се меси ръчно кашкавал ще покаже Мина Варджиева от Стара Загора. Тайните на зеленото сирене от тетевенското село Черни вит, неговото преоткриване и възраждането на старите вкусове ще представи Цветан Димитров.

Ще има още демонстрации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, масло, различни видове извара и още млечни специалитети.

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите, по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура, традиции и фолклор. От 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Фермери ще мерят сили в състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, състезание за най-тежък коч и др.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българското национално радио, радио Веселина, Agri.BG, Actualno.com и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com