Какви обезщетения ще получат свиневъдите у нас?

2904
Какви обезщетения ще получат свиневъдите у нас?
Снимка: iStock/Guliver

Абсолютно всички стопани на регистрирани животновъдни обекти и идентифицирани животни, съобразно националното ни законодателство, подлежат на компенсация. Това каза на началникът на Отдел "Здравеопазване на животните" към БАБХ Александра Митева на пресконференция, предаде Агенция "Фокус".

Днес стана ясно, че България ще получи 2.9 млн. евро за борба със свинската чума, половината от които ще бъдат отпуснати авансово. Това обаче е само първи транш, който да покрие най-неотложните нужди. До 30 дни ще получим още минимум 11 млн. евро, с които да се обезщетят стопаните от заразените ферми.

Митева обясни, че начинът на компенсация и механизмите за животновъдите са посочени в Наредбата за реда и разходите за обезщетение при епизотии.

"Тези 11 милиона, за които се говори като компенсации от ЕК, се актуализират всеки месец. Днес те са 11, но утре няма да бъдат толкова. И като процент, като съфинансиране от страна на ЕС за компенсация на животни, това нещо ще се надгражда всеки месец", каза още Митева.

Тя добави още, че в края на август ще бъде предоставена сума не само за компенсация, която да се иска за съфинансиране, а и за всички други разходи, които са законни съобразно законодателството на ЕС и подлежат на съфинансиране от страна на Комисията.

ЕС ни дава 3 млн. евро, за да се справим с чумата по свинете

България ще получи 2,9 млн. евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Парите са предназнач...

Първи ще бъдат компенсирани големите свинекомплекси, но по-рано днес се разбра, че ЕС готви мерки за обезщетения и на малките стопани, които доброволно са умъртвили животните си.

Това обясни пред БНТ еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис след среща с българския министър на земеделието Десислава Танева.

Свиневъдите, които са умъртвили животните в рамките на посочения от властите срок, ще бъдат обезщетени по пазарни цени, увери зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Тези стопани ще получат 300 лв. на двор за дезинфекция и довършителни дейности. Другите обезщетения ще бъдат получени само от стопани с регистрирани животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com