Какво предстои за приложенията за съобщения: ясна тенденция към повече функционалности

1051
Какво предстои за приложенията за съобщения: ясна тенденция към повече функционалности
Снимка: Rakuten Viber

Кристина Констандаче, глобален директор продажби в Rakuten Viber, едно от най-големите приложения за съобщения в света с повече от 1 милиард тегления на Android и хиляди бизнеси, които използват бизнес решенията на платформата всеки ден за връзка със своите клиенти.

Приложенията за съобщения претърпяха впечатляващо развитие в последните години. Те вече не са просто средство за изпращане на текстови съобщения, а богати и пълноценни платформи с палитра от услуги. В тази статия ще разгледаме какво е новото в приложенията за съобщения за 2022 г. и какво означава това за крайните потребители, както и за бизнесите, които търсят иновативни начини за връзка със своите клиенти.

Повече услуги и функционалности. По-голяма персонализация. Повече иновация.

Хората винаги търсят различни начини да рационализират живота си. В дигиталната ера не е изненадващо, че потребителите изискват повече функционалност и иновация от мобилните си устройства. Приложенията за съобщения стават все по-популярни в световен план и това създава очакване от тях за повече добавени услуги и функции, за да успеят да задържат потребителите си.

Ако погледнем данните, тенденцията е очевидна. Съдейки по първото тримесечие на 2022, изпращането на съобщения е най-популярната категория дигитална активност и се използва от 95.6% от възрастните хора в интернет пространството ежемесечно. Времето, което потребителите прекарват в тези платформи всекидневно  се увеличава, като поне 43.5% от тях използват приложения в социалната мрежа за намиране на информация за брандове и продукти.

Платформите за съобщения предлагат повече услуги и функционалности, следователно очакваме да видим повече персонализация от тях. Това са добри новини за бизнесите, които държат на по-личната комуникация и искат да достигнат до широката аудитория. За компаниите, ръководени от данни и количествени анализи, има още по-хубава новина.

Сега можете да рационализирате и освежите досега си до конкретна аудитория с персонализиран маркетинг. Тази промяна ще позволи на бизнесите да осъществят по-качествена връзка с потребителите си и да наблюдават силна ангажираност и по-добри резултати.

Иновацията ще продължи да играе важна роля в приложенията за съобщения. Следващият голям хит може да е всичко от добавена реалност (AR) до виртуална реалност (VR). Следвайки тази тенденция, Viber представи AR със своите Viber филтри , което, до този момент, има впечатляващ успех. Повече от 52 милиона заснемания с филтри са генерирани само през първите три месеца от пускането им.

Засилен фокус върху поверителност и сигурност.

Хората стават все по-зависими от приложенията за  съобщения и, следователно, са все по-наясно с необходимостта от поверителност и сигурност при използването им. Онлайн пространството много често се смята за основна мишена за хакери. Повече от 40% от интернет потребителите се притесняват, че тяхната лична информация не се използва по предназначение. Поради тази причина, можем да очакваме засилен фокус по темата за онлайн поверителност. Потребителите искат да знаят, че техните съобщения са защитени от недоброжелателни очи.

Във Viber, сигурността е внедрена в ДНК-то на приложението и е приоритет не само за личната комуникация на потребителите, но и за изпращането на бизнес съобщения. За лични и групови чатове, както и за лични обаждания, платформата има криптиране от край до край, както и изчезващи съобщения. За комуникация между бранд и потребител, Viber предлага транзитно криптиране, което предоставя впечатляващо високо ниво на сигурност, така че брандове и потребители да са спокойни, че техните съобщения са защитени от хакери. Приложението не запазва съобщения на сървъри и използва само надеждни HTTPS връзки.

Внедряване с други апликации и услуги

Приложенията за съобщения стават все по-популярни, което означава, че скоро те ще могат да си взаимодействат и с други платформи и услуги, или да позволят на други приложения да предлага своите потребителски услуги през платформата на Viber. Това може да включва правене на резервации за пътувания и ресторанти директно от приложението за съобщения, както и комплексна API интеграция, като CDP и CRM, например.

Viber вече е внедрен в няколко външни приложения и услуги. Нашите потребители могат да платят сметките си през платформата, да си поръчат такси или храна, да платят за паркинг, да резервират самолетни билети, да изпратят пари и още.

Разговорна търговия

Разговорна търговия е термин, използван от брандовете, който описва приложенията за съобщения, които са предназначени за продаване на продукти и услуги, както и за предоставяне на асистенция на клиента след направена покупка. Това означава подкрепа, промотиране и поддръжка на продажбите на всяка крачка от пътя на клиента: от помощ при проучването на един продукт и отговори на въпроси по време на правенето на дадена покупка - до способността на потребителите да закупя продукти и услугите директно през приложението за съобщения. Очакваме да видим повече бизнеси да използват платформата за окуражаване и провеждане на плащания в близкото бъдеще.

Бърз отговор.

Приложенията за съобщения са създадени за мигновена комуникация. Не е изненадващо, че те се използват все повече и за клиентски услуги като комуникация със специалист от отдел за обслужване на клиенти, например, или за изпращане на автоматизирани отговори на често задавани въпроси.

Потребителите на Viber комуникират с брандове бързо и лесно без да трябва да чакат имейл или позвъняване в отговор на запитването си. Бизнес съобщенията дава възможност на бизнесите да решат проблемите на своите потребители възможно най-бързо, както и да държат аудиторията си в течение с всичко ново и полезно. Чатботовете могат да предложат бързи отговори на често задавани въпроси без необходимостта от човешка намеса. Те са програмирани да дават отговори в реално време. Не е учудващо, че бизнесите виждат впечатляващи резултати и ръст в потребителска лоялност и продажбите си.

Какво означава всичко това за бизнесите?

Тенденцията към повече функционалности и услуги в приложенията за съобщения представлява една голяма възможност. Ако се използват правилно, подобен тип платформи могат да са влиятелен маркетинг инструмент. Изпращайте целенасочени съобщения до потребители, предлагайте обслужване на клиенти и ръководете трансакциите. Ако все още не сте започнали да използвате приложенията за съобщения за да се свързвате с клиентите си, изпускате много.

Модерните потребители искат приложенията, които използват, да правят повече за тях. Хората прекарват над три-четвърти от времето си пред мобилния екран използвайки своите три най-любими приложения и почти половината от това време - само едно от тях. Очакваме да видим възход на супер-приложенията: това ще са дигитални пространства, където потребителите могат да удовлетворят всичките си нужди - от поръчване на храна, до резервиране на пътувания и плащане на сметки.

Приложенията за изпращане на съобщения са подготвени да дадат на потребителите максимален брой удобства, за да може, от своя страна, потребителите да се справят с всички свои задачи от комфортното пространство на платформата. Това, от своя страна, създава многобройни възможности за брандовете да се свържат с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com