Караянчева: Тримата депутати са добре, парламентът продължава работа

5684
Караянчева: Тримата депутати са добре, парламентът продължава работа
Снимка: БГНЕС

„Даниела Дариткова и Даниела Малешкова, които дадоха положителни проби за коронавирус, са добре. Те нямат симптоми, но ще си останат вкъщи за 28 дни“. Това заяви пред БТВ председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Доктор Дариткова е практикуващ лекар, от четвъртък е в избирателния си район, където е работила с много пациенти, сред които е имало и такива със съмнения за коронавирус и вероятно оттам се е заразила“, каза още Цвета Караянчева, като уточни, че РЗИ ще установи контактните й лица. Тя допълни, че не се е чувала с депутата от ДПС Хасан Адемов, който пръв бе диагностициран с коронавирус. Караянчева получавала информация за състоянието му от неговите колеги от ДПС и въпреки че е в болница, към момента той е добре.

„Всички депутати са тествани, очакват се резултатите от още около 30 представители, които са се тествали по местоживеене. Очакваме информация от Районните здравни инспекции. За щастие, Народното събрание има достатъчно представители с отрицателни проби и ще продължи да заседава“, допълни тя.

„Утре имаме заседания на комисиите по енергетика, правна комисия и комисия по бюджет и финанси. Имаме специален ред за влизане и излизане, за гласуванията, ще коства повече време, но сигурността е по-важна, с изключение на колегите от БСП, които не подкрепят този начин, мисля, че това са добри мерки и оттук нататък за тези три-четири дни, които остават, ще сработят“, заяви още Караянчева. Тя уточни, че дебатите ще се водят само от определени представители на отделните групи, гласуването пък ще е по групи, които ще се пропускат отделно да дадат своя вот.

В следващите дни предстои решението за начина на работа, решението за удължаване на извънредното положение, закона за енергетиката и корекцията на цените там, които следва да се разглеждат, актуализацията на бюджета и промени в Закона за извънредното положение. „Утре сутринта ще заседават комисиите, следобед ще бъде пленарното заседание, в събота ще има предложение между първо и второ четене, в неделя заседават комисиите, а в понеделник в 9 часа е второто четене в зала на тези три законопроекта, защото решенията за извънредното положение минават на едно четене в зала“, допълни тя.

На въпрос дали ще бъдат замразени депутатите предвид кризата, Цвета Караянчева отговори, че самата тя не смята, че това не е добър вариант. „Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се дари една трета от заплатите по регионите, от които са избрани. Ние от ГЕРБ вече дарихме 100 000 лева и смятам, че това е по-работещият вариант. Не може популизъм по време на криза, нека да се смирим, всеки да даде част от себе си и от своите средства, за да може да помогне там, където е полезен“, категорична бе тя. Председателят на парламента уточни, че депутатите от ГЕРБ ще заплатят тестовете за коронавирус, които са им направени, като ще дарят средствата на болниците, където тестовете са направени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com