Катаджиите намериха начин да блокират камерите на униформите си - този ли е? (ВИДЕО)

12653
Катаджиите намериха начин да блокират камерите на униформите си - този ли е? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Полицаите са открили начин да блокират боди камерите си и така да обезсмислят устройствата, чиято роля е да следят действията на униформените. Това се разбра от думите на вътрешния министър Бойко Рашков пред ресорната комисия в парламента през месец май. 

Повод за думите му стана поредното обсъждане на скандала с турския тираджия на магистрала "Тракия". Шофоьрът бе ударен от български полицай по време на проверка. Видео от случката бе излъчено от турски медии, което доведе до проверка на действията на служителите.

Според Рашков записът от монтираната в патрулката камера от този отрязък от време липсвал. Според него видеото било изтрито. Министърът обаче коментира, че имало друг случай от Варна, при който е установено, че закрепената на униформата камера не работела. До тази информация се стигнало, след като двама полицаи били арестувани заради съмнения за корупция по разследване на дирекция "Вътрешна сигурност".

"И когато те бяха задържани, в колата им се установи устройство, което на практика елиминира боди камерата, тя не работи. Т.е. полицаите са намерили начин, грубо казано, да се отърват от тази форма на контрол", обясни Рашков.

ОЩЕ: Рашков обяви, че е изтрит записът от боди камерата с действията на полицая в случая с турския ТИР

Богдан Милчев: Пътните полицаи са хитри и винаги ще намерят начин как да саботират техниката и правилата

"Аз съм сигурен, че тази практика със заглушаваното на камери не е за първи път. Питам къде спи МВР и отдел "Вътрешна сигурност"? Знае ли се колко камери са били заглушени, кога и по кое време се заглушават боди камерите, кой ги заглушава, с какво се заглушават? Това са въпроси, на които министърът, след като е казал А трябва да каже и Б. Има и друго. Корупцията в МВР е огромна, особено когато става дума за обществените поръчки. Факт е, че не се доставя качествена техника”. Това коментира за Actualno.com бившият началник на "Пътна полиция" и директор на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

По думите му в случая с твърденията за заглушаването на бодикамерите истината е друга.

"Според мен проблемът със записа е чисто технически, но от МВР искат да прехвърлят отговорността на неизвестен извършител със заглушител. Така МВР не е виновно, за това, че техническите средства са некачествени. Междувременно полицаите не са виновни и те, защото никой не може да ги обвини, че те са заглушили сигнала. И следват въпросите: това единствените камери ли са, които са били заглушени, на един и същи екип ли се е случвало това, имало ли е други такива случаи и още куп въпроси. МВР знаят истината. Те са пуснали най-удобното си оправдание – неизвестен извършител", коментира Милчев.

Той смята, че видеоконтролът над пътните полицаи е почти невъзможен, тъй като самите те осуетяват проверките.

"Записите от камерите се съхраняват за определен период от време. По норматив са 30 дни. Проблемът идва обаче от гледането на въпросните записи. Никой не контролира събраната информация, тъй като полицията не разполага с човешки ресурс и няма кой гледа събраните данни. Отделът който отговаря е "Вътрешна сигурност" и "Инспектората" на МВР. Обикновено те се занимават с прегледа на тези камери. Въпросът е, че информацията е толкова голяма по обем, че накрая нищо не може да направи. По прегледа на записите се работи само, когато има постъпил сигнал. Междувременно полицаите са хитри. За всяко действие има и противодействие. Дали дъвка ще залепят на камерата, дали ще направят проверката малко по-встрани, дали ще пуснат някой страничен шум, от който да не се чува или ще заглушат камерите, простото винаги ще намерят начин как да саботират техниката и правилата", заяви бившият директор на КАТ.

Според него видеоконтролът над пътните полицаи е почти невъзможен, тъй като самите те осуетяват проверките.

"Спомням си, че когато, аз бях началник на КАТ през 2011 година дойдоха от една израелска компания, която предложи тестово да сложим камери, които да заснемат поведението на полицаите. И когато ги поставихме катаджиите започнаха да ги трошат само и само да не се излиза с тях. Искам да кажа, че полицаите идват в КАТ с презумпцията ще че изкарват допълнителни пари. Ако се идва само за заплата тогава няма да има толкова желаещи да работят в КАТ, тъй като работата е изключително тежка и опасна", разказа той.

По-високи глоби на пътя: Трябва ли да има нови наказания за нарушителите?

Дигитален стикер „Гражданска отговорност“ и електронно връчване и плащане на фишове при нарушение. Това са част от публикув...

Милчев обясни, че при наличието на запис, който доказва неправомерни действия от страната на полицая, може да се счита, че е бил уронен престижа на институцията и да се стигне до неговото уволнение. По думите му важно е да се изреже туморът от системата на МВР, който се казва корупция на всички нива.

"Проблемът на министър Рашков е по-дълбок от това дали полицаите могат да заглушават камерите. Проблемът е в обучението и подбора на полицаите, а също и задачите, които им се поставят. В МВР от дълги години не могат да мотивират пътните полицаи да работят в обществен интерес. Цялата нагласа на всички служители, когато са били назначавани и избирани в КАТ, е че ще изкарват повече пари. МВР овластява хора, които много често са ниско грамотни, с купени дипломи и кариерното им развитие е подчинено на обслужване на нечий интереси. Системата е безвъзвратно изгубена и е нужно създаването на изцяло нова", завърши той.

Какво представляват бодикамерите?

"Бодикамерите са малки преносими устройства, които записват звук и картина. На пазара има стотици. Те са компактни и могат да се носят прикрепени към човека. Тя може да записва директно върху себе си на карта памет, а също така може да изпраща дистанционно сигнал към "камера майка" посредством WIFI или 3 или 4 G модул, което ще означава, че работи и със мобилен интернет чрез сим карата. Това разказа Светослав Димитров от магазина за шпионска техника "Диверсант".

Рашков: Отстранявам полицаите, замесени в скандала с шамара на АМ "Тракия"

Полицаите, замесени в скандала с шамара на „Тракия”, ще бъдат отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното прои...

По думите му бодикамерите не са популярни толкова много на пазара, защото най-често те се използват от правоохранителните органи.

"От това което е публично известно и се знае за камерите на полицаите е ясно, че има една камера поставена в патрулния автомобил и съответно една камера, която е прикрепена към служителя на МВР. Съответно има два варианта. Единият е от камерата на полицая сигналът да се изпраща на камерата в автомобила, а другия вариант е самата бодикамера да прави запис. Всичко това ме навежда на мисълта, че полицейските бодикамери стриймват в реално време и изпращат сигнала до компютри в полицейското управление и може да се наблюдава в реално време. Би трябвало, обаче камерите да имат и карта памет, която също да записва случващото се. За мен ако нямат такава възможност ще е доста компрометиращо, защото е ясно, че не може да се разчита само на мобилния интернет", обясни Димитров.

Възможно ли е заглушители да унищожат напълно видеозаписите от бодикамерите на пътните полицаи?

"Всякаква вид заглушителни устройства са незаконни. Те не могат да се внасят или предлагат легално, тъй като биха предизвикали смущение на важни обществени връзки и да застраши човешки живот. Те идват най-често от Китай и представляват една цигарена кутия с антени. Може да заглушава 2, 3, 4 G, различни честоти на WIF или на Bluetooth. Устройството е на отделни бендове и може да заглушава различни честоти, например на мобилните оператори. По принцип връзката на камерата може да бъде заглушена, но би трябвало видео устройството да може записва на собствения си носител. Тоест ако има стриймване в реално време посредством 3 или 4 G модул със сим карата, при разрушаване на връзката, трябва самата камера да може да записва в себе си. Така, че заглушителят не би трябвало да унищожи записа, защото той заглушава само радиочестотен дипазон", каза експертът.

По думите му заглушителите са доста са популярни на пазара, не са особено скъпи и хората искат да си купуват такава техника. Те обаче са без нужния сертификат за българския и европейския пазар, което ги прави незаконни. За използването им глобата варира между 10 – 15 хиляди лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com