Класираха българските общини по отчетност и почтеност

1284
Класираха българските общини по отчетност и почтеност

Асоциация "Прозрачност без граници" отбелязва Международния ден за борба с корупцията с официално представяне на резултатите от Втория годишен Индекс на Местната система за почтеност.

Катя Христова от Асоциацията припомни, че в първия индекс като най-почтени са били представени София, Бургас и Стара Загора и тази година това не се променя. На обратния полюс са Варна, Силистра и Кюстендил.

Прозрачност не означава неподкупност, категорична е тя.

"Общият индекс в страната има съвсем леко повишение от едва 3 стотни. Промяната в челните позиции също не е твърде значима – само една от цитираните три водещи общини леко понижава своя индекс. Промяната в края на класацията обаче е по-съществена. Там имаме две нови общини и една, която, за съжаление, запазва част от предпоследната си позиция – Община Варна", заяви тя, цитирана от БНР.

Като цяло има понижаване на оценките на общинските съвети, уточни Христова. Това се дължи на по-прецизната методика на оценяване, както и на това, че съветите са в първата година от мандата си. Само една община е предоставила на сайта си информация за основните приоритети на общинските си съветници и тяхната дейност.

И тази година се забелязва синдромът "Добрият кмет и лошият Общински съвет", допълни Христова.

"Това е, за съжаление, ситуацията, при която кметът наистина не дооценява ролята и смисъла на Общинския съвет и не работи във взаимодействие с Общинския съвет. Това не е ситуация, която се регистрира само в общини, където кметът е избран от една политическа сила, а мнозинството е от друга. Малко са добрите примери, но все пак те съществуват. Такъв е примерът на Бургас, на Габрово, където прякото взаимодействие и доброто сътрудничество между кмета и Общинския съвет дават водещи стойности на прозрачност и на публичност в работата и ефективност дори в работата на двете институции", заяви тя.

Правителството ще опрости над 300 млн. лв. на закъсали общини заради грешки по европроектите

Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. финансови корекции - суми, които те трябва да връщат по европроект...

Като цяло хората са недоволни от механизмите за обратна връзка с органите на местната власт. Медийните разкрития за корупционни схеми и за пропуски в работата на администрацията са валидни основно за територията на София, допълни тя. Регионалните медии са твърде слаби, за да извършват тази изключително важна функция.

"Някои общински съвети все още поддържат, а други сега въведоха практиката на прякото излъчване на заседанието на Общинския съвет. Но, въпреки всичко, всички сме наясно, че в забързаното ежедневие, в което всеки от нас е ангажиран със своите професионални ангажименти, проследяването на всички тези компоненти от дейността на Общинския съвет в реално време не е достатъчна предпоставка за неговата прозрачност. В същото време имаме абсолютно ясни дефицити, свързани с това, че, например, по закон се очаква именно институциите, които прилагат основно нормативни документи, да ги поддържат на своите интернет страници като достъпни за обществеността. Това, например, е Законът за местното самоуправление и местната администрация. От всички изследвани общини само две поддържат тази нормативна рамка на своя интернет портал", заяви тя.

Изследването показва, че местният омбудсман е единствената инстанция, която може да повлияе върху местната администрация, към която може да се обърне за съдействие, ако има съмнение за корупционни практики или други нередности.

От изследваните 27 общини само в 5 функционират местни омбудсмани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com