Кой и защо се страхува от Иван (Ванче) Михайлов (ВИДЕО)

1883
Кой и защо се страхува от Иван (Ванче) Михайлов (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров разговаря с журналиста и историк Иво Иванов.

„Страховете са, че ако се оголи истината за Иван Михайлов, за неговата борба, трябва да падат много митове и в българската и в сегашната история на нашите съседи в Северна Македония, която си е едно издание на митовете на македонизма. Така че той е еднакво неудобен на всички и тука има един още по-голям проблем. Проблемът, че Иван Михайлов има тежката участ да води ВМРО не в романтичните времена, както ги беше определил Петър Стоянов, когато вътрешната Македоно-одринската революционна организация по време на османското присъствие в Македония и в Тракия води борба за освобождение на тези територии. Той има тежкия жребий да я води след убийството на Тодор Александров, във време, когато малко хора знаят, че България реално е във война със Сърбия, не с Югославия, със Сърбия говоря, защото официално България е победена в 1918 година, наказана е по време на Ньойския мир 1919 г., но една единствена организация в България - ВМРО - отказва да приеме този мир.“, казва историкът. Още: Кой пречи на Министерство на отбраната за помощта за Украйна? (ВИДЕО)

„Иван Михайлов трябва да води организацията точно в този момент и малко хора си дават сметка, когато най-често обвиненията срещу него са какви убийства извършва и как македонските дейци са разстрелвали по улиците на София. Да, факт е, тъжен и жесток факт! Но тези разстрели на Македонски дейци ги започва Яне Сандански още преди 1912 г. А тези разстрели след това се координират много фино от Белград. Те наемат всеки, който се изправи срещу Иван Михайлов и срещу неговото течение във ВМРО и, за съжаление, вместо да ги разглеждаме като част от тази война между Белград и София, ние ги представяме като някакви македонстващи тука, ей така, за удоволствие хората гангстерски се избивали.“, припомня Иво Иванов.

„Друга тънка линия, която никой не разкрива за Иван Михайлов и аз смятам че българските изследователи не смеят да навлязат в тази тема, е за връзката между ВМРО, българското военно разузнаване след войната, което включва дейността на Тодор Александров, ролята на българското военно разузнаване в смъртта на Тодор Александров, както и ролята на Иван Михайлов и връзките му с военното разузнаване.“ Още: Тетяна Станева: Ако злото не бъде наказано, то ще възкръсне (ВИДЕО)

Целият разговор на Кънчо Кожухаров и Иво Иванов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com