Коледарска надпревара радва Ямбол

29371
Коледарска надпревара радва Ямбол
Снимка: БГНЕС

Специално надиграване ще се състои в Ямбол на 21 и 22 декември с цел да бъдат избрани най-добрите куди. Избраните ще се представят на националния коледарски празник Ямбол 2013, пише регионалният сайт yambol news.

Празникът се пренася в двете „стари махали” на града – кв. „Каргон” и Първи градски район, които са автентични носители на традицията на танцуващите коледари.

Днес от 18:00 ч. започна надиграването на кудите в двора на Етнографския комплекс в най-стария ямболски квартал - „Каргон”.

А утре, на 22 декември, от 11.00 часа, в двора на ОУ ”Д-р Петър Берон” ще бъде представянето на танцуващите коледарски групи от квартала, познат под името „Баира”.

Двете гореспоменати махали държат на традициите, които се отличават със своята специфика по отношение на танцуването, облеклото, обреденият реквизит и др. Именно поради тази причина оценяването на кудите ще отчита именно самобитността на съхранените практики на коледуване.

Трите най-добри танцови коледарски групи от „Каргона”, както и първите три, излъчени от надиграването в „Баира”, ще представят уникалната ямболска традиция на самия 25 декември – Коледа, по време на традиционния празник пред община Ямбол, от 11.30 часа. По време на спектакъла ще бъдат връчени и специалните награди на отличените куди.

В Ямбол организират конкурс за красота с благотворителна цел

За трета поредна година в Ямбол ще се проведе конкурс за женска красота с благотворителна цел, предаде БТА. Събитието ще се състои в на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com