Коментар №1 на седмицата: А какво правим, ако Хазарта е прав?

15880
Коментар №1 на седмицата: А какво правим, ако Хазарта е прав?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


Да искат социолозите доказателства от Ицо Хазарта за твърдението му, че на миналите избори са им искали пари, (и то много), за да завишят процента на партията, е не само безполезно, но и невъзможно. Просто има сфери, в които доказването от такъв тип няма как да стане. Искането и даването пари с цел купуване на влияние, включително и предизборно, е точно такова нещо - реално съществуващо, но почти напълно недоказуемо.

Впрочем, социолозите може би трябва да са благодарни, че по техен адрес се изказва един цапнат в устата рапър, на когото най-вероятно не му се занимава с тях. Защото можеше да стане дума и за разследване. И тогава работата би била дебела.

Въпросът изобщо не е в това политиците дават ли пари на социолозите - публична тайна е, че се дават. Въпросът е за какво точно. "Изкарай ме по-напред" е ключовата фраза: и неведнъж сме забелязвали резултати, които някак изглеждат като по заръка. Хората се подлъгват, че еди-кой си уж по-приемлив за тях ще влезе, само защото социолозите "му дават" еди-какви си проценти. 

Ако нещо липсва в изказването на Хазарта, това наистина е името на агенцията, но той има право и да не го каже. Защото конкретиката може да се хареса на аудиторията, но както вече споменахме - може да не се хареса на онези, дето искат доказателства за всичко очеизвадно, щото иначе те чака безпристрастният и многоуважаван български съд.

Социологията е едно такова нещо, което може да вкара не само избирателя, но и политиците в тежка заблуда. Най-пресният пример: Борисов беше приспан с хубави приказки за победата на ГЕРБ и никой не можа да предвиди, че ще бъде изпреварен от Слави. И никой не позна и резултата на "Продължаваме промяната". 

"Доверието към социологическите агенции не се формира от коментари на политически партии по отделни случаи. Формират го професионалистите в бранша с работата си, като още в деня след вота става ясно каква информационна стойност са донесли проучванията им по време на предизборната кампания." Тази позиция на "Промяната" е достатъчно убедителна. Винаги в нощта на вота става ясно кой от социолозите каква работа е свършил. И за кого.

Ако Хазарта е прав, цифрите са си сериозни, скъпи сънародници. Сто бона за един процент! Ами за десет? Ако си нямате кюлчета у чекмеджето, спукана ви е работата.

В раздразнилото социолозите интервю Хазарта казва и други неща. Например това, че повече от месец в последното Народно събрание депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са стояли в кафенето на парламента с цел да провалят заседанията и в голяма част от случаите са успели. И с право рапърът ги пита дали не могат някъде другаде да си пият кафето - извън парламента. "Това можете да го правите и без да сте депутати" - всеки от нас би се съгласил, така е.

Истината е, че процентите ги даваме всички ние. Не че някой ще ни даде по сто бона за процент, но всяка стотна от този процент може да е решаваща. 2 октомври не е толкова далеч. И имаме (отново) възможност да направим така, че желаещите да пият кафе да си го правят по родните места, без да са депутати.

 

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com