Коментар №2 на седмицата: 5 ужасни клишета, които ще ни бръкнат в главата покрай изборите

2042
Коментар №2 на седмицата: 5 ужасни клишета, които ще ни бръкнат в главата покрай изборите

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


България е авторитарна държава, доколкото няма власт, която да може да се осъществява без тиранията на клишето. Както и опозиция. Но макар и против волята ви, се налага да следите тенденциите в самите клишета; и да се ориентирате кои са най-новите блата, в които политическата реч най-вероятно ще затъне. Затова ето и прогнозата за най-големите клишета, които съвсем скоро ще завалят поголовно:

1. Фашизъм, нацизъм, сталинизъм, Холокост

Не очаквайте някакво забележително политическо въображение. Има си достатъчно исторически погроми, познати и готови за употреба, ready-made, както се казва. Някой ти каже нещо накриво - това е клеветнически Холокост. Партия се събира на протест за нещо, което не ти отърва - значи фашистите са излезли на площада. Срещу теб има административни санкции - очевидно става дума за сталинистка чистка. Казвай всички тия работи на фалцет, да звучиш като сирена за военна опасност - и си готов. 

2. Цивилизационен избор 

Преди две години престиж се натрупваше с Бойко Борисов; надиплиш нещо срещу Борисов, пуснеш да го да се търкаля по социалните мрежи и ето как снежната топка натрупала маса и влияние. Това остаря обаче. Пак може с анти-Бойко да се печелят избори, но несравнимо по-добро е "цивилизационният избор". Цивилизационният избор е важен, да. Но тук ключовият момент е да започнете да изглеждате като могъщ гарант на този избор, така сякаш в западния случай въплъщавате директно, неотменимо и титанично идеите на Монтескьо, Русо, Кант, представлявате лично и органично свободното придвижване на стоки и услуги, ваш е приносът за 20-те евро low cost самолетен билет до западна столица, и ако не сте вие, всичко това, заедно с много други блага, би се погубило. В обратния случай нека през вас да манефистира руската литература на XIX век, през гласа ви да звучи Шостакович, през позицията ви свободния дух на Солженицин и от устата ви, това е ясно, да тече евтин газ. Вие сте цивилизационният брокер на тия работи, не давайте друг да ви избута. Впрочем, може да свържете тази точка с горната.  

3. Без нас България се връща в 90-те 

Фантастичните машини на времето може да не са проработили, но в политическата изборна реторика на България през 2022-та година функционират безпроблемно. Да, никой не иска мутри и корупция, но първо ще се наложи ловко да убедите някого, че те са си тръгнали, и че второ, и по-важно, вие стоите разперили ръце от край до край пред съвремието и де що има призрак от миналото, който е шафнал, го бийте през призрачната глава и той се прибира обратно. Без вас 90'те са просто гарантирани и ако не спечелите изборите ще започнат престрелки около чейндж бюра, нещо като първата тържествена заря за завръщането обратно в миналото.

4. Изборите са манипулирани 

Ако електоратът реши да манипулира придвижването ви назад в резултатите, то става дума за манипулации. При хартиен вот бюлетините са откраднати, при машинен вот машините са повредени, не е възможно сгромолясването ви да се дължи на причина, различна от външна коварна намеса. Стане ли така, искайте "касиране на изборите" на всяка цена, и произнасяте думата "касиране" с настойчива убедителност, която непременно да води до извода, че при друго развъртане на вот не би могло да стане нещо различно, освен това да спечелите.

5. Реваншизъм 

Ако някой вземе да ви разследва, това непременно е реваншизъм, вместо разследване. Защо е реваншизъм? Защото вие сте го натопорчили навремето и той сега много подло е направил същото - би трябвало да не реагира чак толкова старозаветно, понеже, както знаем, българската политика не е изградена от цикъл от вендети, а от приемственост, почтителност и продължаване на вече съграденото с много усилия и морал, примерно.  

6. Заварихме държавата в ужасно състояние 

Ако случайно спечелите изборите - обстоятелството, че не заслужавате да ги спечелите си дава среща с друго спасително обстоятелство - че все пак някой печели - не забравяйте да заявите, че сте заварили държавата в ужасно състояние. Не че не е така: въпросът е, че по този начин ще спечелите ценно време, в което предстоящото ужасно състояние, в което ще я оставите, ще има за алиби миналото ужасно състояние, в което сте я заварили.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com