Коментар №2 на седмицата: За превозвачите - герберска тол ваканция, за нас - Москвич

3618
Коментар №2 на седмицата: За превозвачите - герберска тол ваканция, за нас - Москвич

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Ако карате кола, пък и ако само се возите, няма как да не видите колко увредени са настилките. По тях има не просто неравности, а направо коловози - като по коларските пътища. Това се получава от прекалено тежките камиони, които увреждат настилката, която пък не е достатъчно качествена. И за ремонтиращите пътищата, и за евтино пътуващите по тях камиони бяха (или са) като се замислиш и все сещаш за Бойко Борисов. Затова вашата кола се разбрицва за една година и се чудите дали пък да не се запишете за Москвич, който може и да е отвратителен, но поне не се троши като Реното по нашите пътища.

Да, изборът на автомобил за повечето българи не е свързан нито с комфорта, нито с функционалностите, а с това дали се троши. Защото поне от 20 години пътищата ни си стоят в окаяно състояние. Има и такива, които са уж републиканска пътна мрежа, а са почти непроходими. И заслугата за това е чия - на управляващите от няколко месеца или на управлявалия над десетилетие Борисов?

Сегашното управление какво предлага - който тежи повече по пътищата, да плаща повече. И това е напълно нормално. Ако плащаш според теглото си обаче няма да реализираш чак такива печалби. А те, повярвайте, никак не са малко.

Николай Събев увери, че правителството "няма да се подаде на шантажа на няколко послушни транспортни фирми на държавни хранилки". Той заяви, че "щедрото раздаване на субсидии" за автобусните превозвачи е било безконтролно при ГЕРБ. Гроздан Караджов пък нееднократно обясни защо превозвачите трябва да плащат повече - елементарно е, просто повече рушат пътищата.

Обвързани ли са протестите с ГЕРБ - който иска, да спори. Но и някак странно съвпадение се получава - играят точно по разписания от Борисов сценарий - не щем сега избори, няма точно в този момент да сваляме правителството, но ще го стресираме и пресираме максимално. Да, чиста случайност и невероятно съвпадение на маниер, почерк и цел.

Нека да върнем малко лентата. Когато беше първият протест на превозвачите в големите градове, те поискаха да отпадне биодобавката за горивата, да има 50% намаление на акциза на горивата и да се въведе мораториум върху на цената на пътните такси. В последното изобщо няма логика. Кирил Петков се държа мъжки и не им даде да го водят за носа. И какво последва - тотални блокади в деня на ученическите матури. Грозно. Дори да отчетем факта, че родителите на 46 000 деца бяха информирани за пролемите на превозвачите, начинът си беше доста груб. И ще има обратен ефект, както и всички пиар акции с познат от десетилетие и отгоре аграрен привкус.

Факт неоспорим - през 2020 г. тежкотоварните фирми получиха от ГЕРБ отсрочка, своеобразна ваканция за тол таксите. Техният обхват и тарифите бяха чувствително намалени. И това продължава. Но докога? Точно това иска да прекрати правителството, но превозвачите продължават да заплашват. Смешно е да се оплакват и от лошите пътища, след като точно те имат най-голям принос в разбиването им - обективно, няма как, но затова и е измислено кой колко дял поема. Нека не смятат обществото за толкова глупаво. Всеки пътува, всеки дава пари по автосервизи.

Нека и синдикати като КТ "Подкрепа" не смятат обществото за глупаво. 2020 година, при предишната такава криза, предизвикана от друга криза - сега война, тогава коронавирус, на Димитър Манолов тогавашните протести му се видяха политически. А сега кое е по-различното - Бойко не е високо и Путин е малко по-далеч ли? Тук е Борисов, ето го и при градския транспорт в София - протестира ли протестира ...

Колкото до протестиращите таксиджии - защото не са точно всички и който иска, да се поогледа кои са, оставям един много точен коментар, нищо че е на човек, който има своите сериозни кусури:

Не сме тъпи, уважаеми. Вашата идилия с ГЕРБ е в миналото и ще се държите по правилата, ако искате изобщо да ви уважават. Защото, както вече видяхте, не всичко е печалби и пари. Всеки българин извън бранша ще подкрепи идеята да ви вземат по-високи такси, след като правите повече щети. Няма да ви мине номерът и няма да се върнем в Москвича.

Протести: Пари има, пари няма. Матури ще има ли?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество