Конституционният съд влиза в спор между медицинска сестра и АЕЦ "Козлодуй"

2813
Конституционният съд влиза в спор между медицинска сестра и АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Спор между медицинска сестра и АЕЦ "Козлодуй", заради незаконна поликлиника под шапката на Служба по трудова медицина, стигна до Конституционния съд.

След поредица от заявления за достъп до информация Наталия Станчева мина през уволнение и съдебен иск за обезщетение от 500 000 лв., наречен дело-шамар, от който ръководството на Атомната централа се отказа.

Преди дни обаче стана ясно, че парламентът на тъмно и внезапно е променил два закона с единствена цел да узакони съществуването на здравния център, нарушавайки обаче Конституцията.
Точно това е причина съдията от Районния съд в Козлодуй Адриана Добрева да отправи искане до Конституционния съд (КС) да установи несъответствие в разпоредбите на тези два закона и да ги обяви за противоконституционни.

Казусът стана известен чрез статия в специализирания сайт Lex.bg, където е публикувано в цялост искането на съдия Добрева до Конституционния съд.

В тези нови разпоредби тя съзира грандиозни проблеми.

Приети през Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) и в Закона за здравето промени позволяват на „ядрените централи“, а в България тя е само една, да наемат в собствено здравно звено лекари, които да решават кой служител да бъде допускан до работа.

Припомняме, че медицинската сестра успя да докаже, че в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ „Козлодуй“ незаконно работи поликлиника. Тя сезира контролните органи, които потвърждават, че здравният център действа в разрез със закона, тъй като не е регистриран като лечебно заведение. Още: АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра

Станчева беше уволнена от работа, заведе дело в съда срещу АЕЦ и го спечели. След като е възстановена на работа между нея и АЕЦ тръгна ново дело.

То е заради това, че е променено мястото ѝ на работа – извън атомната централа.

Точно този спор трябва да реши съдия Адриана Добрева от РС-Козлодуй. В хода на подготовката за него обаче се натъква на по-сериозен проблем от обичайните спорове между служител и работодател.

Как здравен център в АЕЦ се оказа в законопроект за ВЕИ

Проблемът, според съдия Добрева, е в новия чл. 16а от Закона за безопасно използване на ядрената енергия и ново изречение второ в чл. 64, ал. 3 от Закона за здравето.

(16а от Закона за безопасно използване на ядрената енергия)

(Ново е второто изречение в чл. 64, ал. 3 от Закона за здравето)

Те са приети изненадващо с преходните и заключителни разпоредби на ЗЕВИ, а нямат нищо общо с този закон. Те не са и част от първоначалните предложения на Министерския съвет, нито са внесени между първото и второто четене на проекта за промени в ЗЕВИ.

Двете разпоредби са предложени от депутата на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. Това става при второто гласуване на законопроекта в пленарната зала.

В практиката си КС приема, че между двете гласувания на един законопроект може да се правят предложения за изменение на неговите разпоредби, но те следва да бъдат съобразени с приетите на първо четене общи принципи и обхват на проекта.

Според съдия Добрева приетите изменения само с едно гласуване в пленарната зала нямат никаква връзка с предложенията по внесения първоначално законопроект, който се отнася до използването на енергията от възобновяеми източници. 

Тя посочва, че действително Народното събрание има право на известна преценка дали дадено правило е съобразено с обхвата на законопроекта. Но определя като „флагрантно (очевидно – б.р.) нарушение“ приемането на разпоредби, които нямат нищо общо с изменяната правна уредба и ефектът от това е „недопускане на никакъв публичен дебат по предложения, които засягат основни права на гражданите като правото на труд и правото на здравеопазване“.

Уреждане със закон на частен проблем на АЕЦ „Козлодуй“

Аргументите на районния съдия срещу двете разпоредби не се изчерпват с нарушенията на процедурата при приемането им.

Съдия Добрева заявява, че в случая е нарушен принципът на правовата държава, защото за уреждане на частен проблем на единствената АЕЦ у нас се изменя закон.

 

Работодателят получава средство за натиск, не може той да определя кой е годен за работа

Основният проблем, който съдия Добрева излага пред КС, е в самия резултат от действието на оспорените разпоредби. С тях се дава право само на работодателя – ядрена централа, чрез наети от него лекари в негово собствено звено да извършва медицински дейности и да издава заключение за медицинската пригодност на работниците.

„Така работодателят – ядрена централа АЕЦ „Козлодуй“,  чрез даденото му право (да извършва медицински прегледи, въз основа на които да издава заключения за медицинска пригодност за работа) значително надхвърля работодателската власт и е предпоставка да бъде упражнено неконтролирано от държавата влияние върху работещите, а също и възможност работодателят да осъществява различни форми на натиск, с което пряко се нарушава правото на труд на гражданите защитено и гарантирано от държавата съгласно чл. 16 и чл. 48, ал. 1 от Конституцията“, заявява съдията.

Тя подчертава, че АЕЦ е единственият работодател в България, на когото е дадено това право.

В искането се сочи и друг съществен проблем. Според Конституцията (чл.52, ал.5) държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, като гаранция за правото на здравеопазване, а с оспорените разпоредби се дава право лечебни дейности да се извършват извън изрично уредените в Закона за лечебните заведения и Закона за здравето заведения.

КС образува дело и за докладчик по него е определен конституционният съдия Янаки Стоилов, уточнява lex.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com