Кораби "минни ловци", които не са в оперативно състояние от 11 години, ни доставя Нидерландия

10423
Кораби "минни ловци", които не са в оперативно състояние от 11 години, ни доставя Нидерландия
Снимка: Pixabay

Доставката на два кораба "минни ловци" от Нидерландия до България ще струва почти 2,3 млн. лева с ДДС, а изпълнител на договора с Министерството на отбраната е обединение "Бон Марин-Сплийтхоффс Груп". Участници в него са българската фирма "Бон Марин" ООД (на Георги Бонин и Емил Кайкамджозов) и "Сплийтхоффс Беврахтингскантоор Б.В.", Нидерландия.

Придобиването на минните ловци е част от реализирането на проект за доразвиване на способности за противоминна война, разработен по изискванията на "Ръководство за проектно управление в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия". В резултат на изготвения в Министерството на отбраната военно-икономически анализ бил направен изводът, че придобиването на двата минни ловци ще повиши значително способностите на Военноморските сили за водене на противоминни операции и е икономически целесъобразно. По силата на договора, подписан на 7 ноември, 2019 година от нидерландска страна, а на 11 ноември - от българска страна, България следва да заплати сумата от 1 996 000 евро за придобиване на двата кораба, които според договора "не са в оперативно състояние от 2009 г.".

Министерски съвет посочи кой ще достави два нови кораба за военноморските ни сили

LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG - това е корабостроителницата, която държавата одобри за доставка на два многофункционални модулни патрулн...

Покупката на самите плавателни средства е на стойност близо 2 млн. евро. 2,3 млн. лева с ДДС струва транспортирането на корабите до България.

Припомняме, че на 6-ти декември, 2019 година, Народното събрание ратифицира договора между правителството на България и на Нидерландия за закупуване на минен ловец "Мааслуис" и "Хелевутслайс" от клас "Трипарти". Три дена по-рано – на 3-ти декември, Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставката им.

Трима бяха конкурентите в процедурата, обявена от министър Красимир Каракачанов през декември миналата година. В първия етап отпадна „Росармс България“ ЕООД. За едноличното дружество на Георги Михов е констатирано, че не отговаря на обявените от възложителя изисквания. Установени са налице множество несъответствия по отношение на личното състояние и съответствието с критериите за подбор, препятстващи допускането на кандидата до следващ етап от процедурата, пише в протокола на комисията.

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020-а

Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) за първите шест месеца на...

Поканени да подадат оферти са другите двама кандидати. Единият е консорциум „Космос – САЛ Хеви лифт“ (между българското акционерно дружество „Космос Шипинг“ АД, „Сал Хеви Лифт“ ГмбХ и „Сал Шин Мениджмънт УГ§Ко.КГ (двете от Германия). Вторият е обединение „Бон Марин – Сплийтхоффс Груп“ (с договор  между „Бон Марин“ ООД (България) и „Сплийтхоффс Беврахтингскантоор Б.В.“, Нидерландия.

Офертата на българо-германския консорциум е за 1 912 500 лева без ДДС, а на българо-нидерландския е 1 905 000 лева (с ДДС 2 286 000 лв.)

Ангажимент на „Бон Марин - Сплийтхоффс Груп“ е да достави два кораба от Tripartite-class - минен ловец М856 „ZrMs MAASLUIS“ и минен ловец М856 „ZrMs HELLEVOETSLUIS“, а също така и оборудване от пристанище Ден Хелдер в Кралство Нидерландия до пристанище Варна.

Двата кораба и оборудването ще се превозват едновременно с един транспортен кораб. Техническите им данни са следните: водоизместване - 536 тона; дължина - 51,5 метра; ширина – 8,96 м, височина – 18,5 м; газене – 3,6 м. Срокът на доставката е 60 дни от подписването на договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com