X
 
 

КС обяви за противоконституционни критериите, които застрашаваха свободата на медиите

1634 0
КС обяви за противоконституционни критериите, които застрашаваха свободата на медиите
Снимка: Pixabay
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), с която бяха въведени 10 критерия, по които ще се преценява дали журналистите са спазили баланса между правото на информация и това на защита на личните данни, когато са използвали такива в свои материали (С цялото решение може да се запознаете тук.)

Решението е взето с 8 на 4 гласа. На особено мнение са Павлина Панова, Красимир Влахов, Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, отбелязва специализираният портал Lex.bg.

Правителството за медийната свобода: Личната неприкосновеност е пред "обществото трябва да знае"

Законът за защита на личните данни в частта си, която касае разкриването на лични данни в медийни публикации, не трябва да бъде обявява...

Припомняме, че разпоредбата на чл. 25з, ал. 2 от ЗЗЛД беше атакувана от депутати от БСП, а преди това вето ѝ наложи президентът Румен Радев. Според депутатите от левицата критериите, определени от законодателя, са „абстрактни, неясни, обтекаеми и субективни“, а това създава сериозен риск за произволни тълкувания. Това според тях ще доведе до затрудняване на свободата на словото, а там където я няма нея, е „немислима и невъзможна правовата държава“. Освен това в искането се сочи, че прекалено казуистичното изброяване на въпросните критерии ще доведе до цензура.

Критериите бяха част от големите изменения в ЗЗЛД, които бяха направени след влизането в сила на Общия регламент за защита на данните (GDPR) миналата година. Те бяха отговорът на законодателя на опасенията за цензура, които изказаха много журналисти и фоторепортери и бяха изведени от практиката на Европейския съд по правата на човека.

Припомнете си целия случай и развитието му от началото на годината в този материал.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители