Кукерска изложба в Регионалния исторически музей на Шумен

13290
Снимки: sights-europe.com

Изложбата „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия” ще бъде открита на 20 март от 17:30 часа, съобщава topnovini.bg.

Експозицията е дело на Регионалния исторически музей в Ямбол и има за цел да популяризира една стара традиция от този регион, съхранила до днес своите самобитни черти и обичаи. Кукерските игри от далечни времена се правят между Месни и Сирни заговезни, с послание за оплождане и плодородие.

Шуменци привилигировани с най-евтината бира

Местният бранд "Шуменско" ще бъде купуван от шуменци на най-ниската цена за страната. Това обяви на пресконференция в Шумен днес бранд...

Експонатите от фонда на Ямболския музей – оригинални кукерски маски и костюми, се показват в Шумен в най-подходящото за тази традиция време – Великденския пост, с началото на който тя е свързана и настъпващата пролет, времето на кукери, бабугери, станчинари, джамалари и други, имащи сходно значение – изгонване на злите сили, студа и приветстване на новия плодороден цикъл.

Изложбата ще гостува в Шумен до 14 май. През това време за децата от шуменските училища в музея се организират занятия за изработване на кукерски маски. Най-добрите творби ще бъдат експонирани в изложбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com