Кулминацията на честванията на 100 г. на българската авиация бил премиерът

7067
Кулминацията на честванията на 100 г. на българската авиация бил премиерът

Представиха Борисов като "кулминацията" на днешните чествания на летище София, където официално дадоха старта на втората въздушна обиколка на България. Тя е по повод 100-годишнината от първия полет в родно небе и е под патронажа на министър-председателя.

При даването на официалния старт публиката бе запленена от изпълненията на о.р. полковник Свилен Иванов, който демонстрира зашеметяващи въздушни акробатики. Полковникът има 9 хиляди часа нальот и уменията му на пилот са истинска атракция при старта.

На правителствения ВИП на столичния аеропорт имаше още много какво да се види и предизвика възхищение при старта на въздушната обиколка, като 100-процентова реплика на самолет "Дар-1", въртолет "Ми-17" от българските ВВС, който участва и тази година в гасенето на горските пожари.

Водещата на тържествата обаче представи като кулминация изказването на премиера Борисов. От трибуната патетично тя обяви: "Уважаеми, дами и господа, наша радост е да ви представим премиера на Република България, г-н Бойко Борисов". Дори самият премиер с усмивка заяви след това представяне, че е прозвучало много силно. След това той изрази възхищенията си от уменията на полк. Иванов и честити празника на авиаторите.

По време на честванията стана ясно, че има идея самолетът "Дар-1" да пренася до България вода от река Йордан, която да бъде осветена на 6-ти май от патриарх Максим (Tрадиционно се вярва, че Йоан Кръстител е кръщавал последователите си в река Йордан, включително и Иисус Христос - рел. ред.).

Авиообиколката на страната, посветена на 100-годишнината от първия български полет, ще включи 20 самолета, сред тях ще бъдат гости от съседните Сърбия и Румъния, а маршрутът включва полети над София, летище Лесново, Пазарджик и Пловдив. В Пловдив участниците ще се разделят на две групи, които ще поемат по направленията Хасково – Свиленград и Пловдив – Свиленград. След нощувка във Велико Търново участниците в обиколката ще се насочат обратно към летище Лесново. Именно на летището край Елин Пелин ще бъде и кулминацията на честванията - авиошоуто, което ще се проведе от 25 до 26 август. За пръв път у нас ще се проведе състезание на въздушни акробати, като в него ще вземат участие представители на Великобритания, Хърватия, Словения и България. Пилотите ще трябва да се борят срещу времето, изпълнявайки предварително зададени атрактивни фигури от висшия пилотаж.

Редактор: Петър Проданов

Комисия от военното министерство пътува към мястото с разбилия се самолет

Комисия от военното министерство пътува към мястото на инцидента с падналия самолет в Пловдивско. Очаква се тя да разследва причините ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com