Кънчо Кожухаров: Много си личи руската омраза и завист срещу България (ВИДЕО)

5391
Кънчо Кожухаров: Много си личи руската омраза и завист срещу България (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с Кънчо Кожухаров, писател, журналист и преводач, за новата му книга „Мечтата на тигъра“, която отвежда читателя в примамливото и опасно пространство на афоризмите и сентенциите.

Гостът споделя, че в процеса на писане на своята предишна книга „Империя на пошлостта“ е научил много. „Човек, ако гледа безпристрастно на нещата, той не си служи с предварителни щампи. Аз не се опирам на никакви авторитети. Цитирам много източници, главно руски и то главно с имперско-националистическа окраска и вадя истината, която е скрита зад това и тогава идват прозренията, че това нещо прикрива друго. Това, което изскочи последната половин година, аз го виждам, защото продължавам да следя руски източници е, че все повече руснаци разбират, че тяхната държава е тръгнала по нанадолнището. Някои от тях се опитват да предложат начини за спасяването ѝ и именно в това, че тези начини са буквално абсурдни, си личи до каква степен е обречена тази държава. Тя е обречена просто да рухне от тежестта на собствената си некадърност, крадливост и злонамереност към другите. И онзи ден се потвърди (атентатът в концертната зала край Москва, б.р.), защото това, което видяхме е повторение на взривовете в жилищни блокове, с които путин си осигури втора чеченска война и преизбирането за президент. Сега го направи същото с идеята да може да мобилизира все повече хора за войната в Украйна.“ Още: Иво Инджев: Поантата на граф Игнатиев - да не бъде позволено на българите да завият към Европа (ВИДЕО)

Според Кънчо Кожухаров още през 2000 г. путин е „влязъл е в кожата“ на демократ и сега по инерция се опитва да се представи пред света като такъв, „но той е един отвратителен главорез, който по никакъв начин не е по-добър от Чингис хан.“

„Българинът си страда от вродена честност. Лошата страна на честността е, че тя е свързана с преголяма доверчивост. Честният човек изхожда от това, че той самият се отнася добре към другите и очаква и те да се отнасят така. Руснаците са казали, че са наши братя. Нищо подобно, те са най-злите ни врагове! Не защото нямаме в съседство също така лоши врагове, но те са далече и въпреки това са ни врагове. Защо? Защото навремето ние сме дали писменост, религия и държавност, донякъде, на Киевска Рус, която е съвършено различна от Московското княжество, в последствие станало Росийска империя. Те първо са принудени да си служат с нашата азбука, опитват се да я изкарат руска и каква ли не, яд ги е, че трябвало опосредствено (непряко, б.р.) да получат и религията и какво ли не от нас. И им се иска да ни смажат!“, казва Кънчо Кожухаров.

Гостът припомня факти, които рядко се споменават и които комунистическата пропаганда е демонизирала, а именно ролята на Запада в нашето освобождение. „Виктор Юго се е изказал в защита на българите по време на Априлското въстание, английски журналисти и общественици са ратували за нашето освобождение, всеки прогресивен човек се е изказал за това. Докато руският цар (Александър II, б.р.), който е голям българомразец, всъщност с обявяването на поредната руско-турска война е успял да завоюва големи територии в Кавказ, за което нашите (историци, б.р.) нищо не споменават. Този фронт е бил не по-малко важен и освен това мечтата му е била да си осигури един сухопътен коридор към проливите. Идеята е била да откъсне българското Черноморие, да го присламчи към Русия. Не се е получило благодарение именно на останалите Велики сили, на които пък не им се е искало русия толкова бързо да стигне до топлите море, защото това е ключов момент.“ Още: Доц. Георги Цветков: Главният въпрос за военната помощ за Украйна е развитието на европейската отбранителна индустрия (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с Кънчо Кожухаров можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com