КЗК позволи на Vivacom да придобие 7 оператора, останалите телекоми реагираха

8937
КЗК позволи на Vivacom да придобие 7 оператора, останалите телекоми реагираха
Снимка: Vivacom

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването от Vivacom 7 оператора на интернет и телевизия.

В списъка с операторите са "Нетуоркс-България", "Онлайн директ", "ТВН дистрибуция България", "Телко инфраструктури" (четирите дружества са част от русенската група "Нетуоркс" (NetWorx), както и "Телнет", "Телнет секюрити" и "С.Т.В" (трите компании са част от търновската група "Телнет").

KЗK също така е постановила, чe c придобиването на "Teлнeт" Vivacom щe бъдe нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa нaциoнaлнo нивo и нa тepитopиятa нa областите Beлиĸo Tъpнoвo, Гaбpoвo и Pyce.

Как реагираха останалите оператори?

Според конкурента на Vivacom - "А1 България" - повторното разрешение от КЗК е "тревожен сигнал за всички на телеком пазара".

"Считаме, че поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори позволява на Vivacom да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет, което не е в интерес на пазарната конкуренция и обществото", изтъкват от А1.

Според А1 случващото се е "особено притеснително" заради предстоящото решение за придобиването на "Булсатком" от Vivacom. С него, както и с придобиването на "Нетуоркс" и другите дружества според А1 се създавал още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите.

Компанията собственик на Yettel - PPF Telecom, която включва и инфраструктурните телекомуникационни компании CETIN, също е обезпокоена от решението на КЗК, което според него "на практика ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и така ще доведе до създаването на доминиращ играч в ущърб на потребителите".

Според Yettel и CETIN решението на антимонополната комисия противоречи на приетите европейски норми и практики, като одобрените сделки на Vivacom ще доведат до "огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на Vivacom и нейния собственик United Group

Позицията на Vivacom

В специална позиция на телекома от днес (4 юли) се казва, че Vivacom категорично отхвърля твърденията на своите конкуренти. Според позицията техните изявления са безотговорни и съдържат редица крайно неточни и подвеждащи твърдения. 

"Българските пазари на фиксиран широколентов достъп до интернет и платена телевизия сa силно конкурентни, с многобройни пазарни участници, включително три национални и стотици регионални и местни оператори. Понастоящем Vivacom има дял от 31% от пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите). Пазарните дялове на А1 и на регионалните и местните участници на пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет са съответно 28% и 35%, като Vivacom продължава да среща силна конкуренция на съответните регионални пазари, включително в Северна България", се казва още в позицията.

"За сравнение, в други части на Югоизточна Европа Deutsche Telekom държи над 60% от пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет и платена телевизия в Хърватия и над 50% в Гърция (чрез контролните си дялове в местните оператори). Следва да се отбележи, че А1 не изразява загриженост относно господстващото си положение в Австрия, където делът на компанията се равнява на почти 50% от абонатите на широколентов достъп до интернет в страната. Нито А1, нито Yettel имат оплаквания в Сърбия, където на оператора на United Group (SBB) постоянно е отказвано навлизането на мобилния пазар.

Съгласуваните изявления на A1 и Yettel са подвеждащи и не съответстват на констатациите на КЗК. Съвместният им опит да причислят Булсатком към пазарния дял на Vivacom е напълно неточен и разкрива признаци на прикрито съглашение в ущърб на Vivacom", допълват още от телекома.

От там напомнят, че през 2022 и 2023 г. Vivacom продължава да печели пазарни дялове с естествен ръст, а именно чрез предоставянето на иновативни продукти и превъзходно потребителско изживяване на своите клиенти.

"От навлизането на United Group на българския пазар с придобиването на Vivacom преди по-малко от 3 години, Групата е инвестирала 3,5 млрд. лв. в страната. Растежът на Vivacom в последните години се ускори благодарение на значителните инвестиции в инфраструктура и въвеждането на първокласни продукти като EON TV, 10 Giga оптична мрежа и 5G неограничени мобилни планове. Нивото на предлаганите услуги и продукти на българския телекомуникационен пазар се подобри значително през последните две години, което доведе до засилване на конкуренцията", се казва в позицията. Още: Vivacom се обръща към съда заради решение на КРС за цените на каналната си мрежа

От нея става ясно, че КЗКе  разгледала уведомленията на Vivacom "с изключително внимание, като извърши прецизен анализ на фактите", въз основа на който се произнесе с подробно и изчерпателно решение от 104 страници.

"Степента на детайлност в проучването на КЗК е безпрецедентно по отношение на българските казуси в областта на конкуренцията и отговаря изцяло на най-добрите практики в страните от Европейския съюз. Vivacom активно сътрудничи на КЗК в хода на проучването и отговори на над дузина въпросници, изпратени от КЗК. Компанията е представила и подробни доклади относно двете сделки, изготвени от NERA Economic Consulting — водещ международен експерт в областта на контрола върху сливанията", допълват от Vivacom.

"Vivacom винаги е насърчавала синергията за повишаване на конкурентоспособността, подпомагането на иновациите и подобряването на услугите за българските потребители. Призоваваме всички телекомуникационни компании в България, вместо да правят опити да манипулират българските потребители и да влияят на властите с медийни изявления, да се съсредоточат върху предоставянето на качествени продукти и добавена стойност на своите клиенти, така че всички ние като индустрия да продължим да развиваме предлаганите услуги и да подобряваме тяхното качество. Във Vivacom продължаваме да поставяме акцент върху предоставянето на превъзходно клиентско изживяване и иновативни продукти на българските потребители", завършва позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com