КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

3164
КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация
Снимка: iStock/Guliver

Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация(БПГА), съобщи Нова телевизия.Полиция и инспектори на антимонополната комисия са се опитали да влязат в сградата. Причината е проверка за картел при определяне на цените на горивата на дребно.

Сградата обаче е била заключена, а опитите на проверяващите да се свържат с представители на Асоциацията, за да им бъде даден достъп, не са се увенчали с успех.

От БПГА обясниха, че работят в намален състав заради мерките срещу коронавируса и в момента на проверката не е имало техен представител. Асоциацията ще съдейства на комисията.

Офисът е бил заварен "заключен и недостъпен", съобщиха от антимонополния орган. На място не били установени представители на БПГА, а опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на асоциацията стационарен телефонен номер били неуспешни.

От КЗК уточняват, че в опита за проверка са участвали и представители на МВР, а поводът бил образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала. От КЗК твърдят, че миналата седмица са се сезирали за картел при горивата.

Проверката засяга "Лукойл Нефтохим Бургас", "Лукойл България", "Сакса", "Инса Ойл", "Ромпетрол България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол", "Петрол", "Трейднет Варна" и Българската петролна и газова асоциация.

Проверката е преустановена до осигуряването на достъп до офиса на БПГА, допълват от комисията. Ако се наруши целостта на печатите или се унищожат ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия, напомнят от КЗК.

За противопоставяне на проверка се налагат периодични имуществени санкции в размер до едно на сто от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден до прекратяване на противоправното действие или бездействие, допълва антимонополния орган.

Припомняме, че поредната проверка на КЗК за нарушения на пазара на горива започва след като Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска да знае защо при спад на цената на суровия петрол с над 47 на сто в световен мащаб у нас течните горива са поевтинели само с 11 на сто. Така антимонополната комисия се сезира относно формирането на цените на горивата при продажбата им на бензиностанциите в страната. 

КЗК проверява дали цените на горивата у нас не са паднали с по-малко, отколкото би трябвало

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка за цените на горивата у нас по време на извънредното положение. Това става ...

При последното действие на КЗК по тази тема през март 2019 г. тя излезе със секторен анализ, че няма картел и монопол на пазара на горивата.

Припормняме още, че преди дни държавата обяви, че ще прави своя петролна компания, която да управлява петролните бази на Държавния резерв и да допуска до тях всички участници на пазара, както и да изгражда евтини държавни бензиностанции, първите 100 от които ще са готови следващата пролет - преди парламентарните избори.

Също така бяха приети промени, с които през Закона за здравето се иска разделяне на продуктопровода на "Лукойл" на отделни бази, всяка от които до средата на юни трябва да е лицензирана, да ѝ се платят обезпеченията и да се оборудва с измервателни уреди. 

Вижте още:

Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com