КЗП забрани операторите да заблуждават за тарифирането на мобилния интернет

6389
КЗП забрани операторите да заблуждават за тарифирането на мобилния интернет
Снимка: Thinkstock

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на телеком да предоставя в договорите си заблуждаваща информация относно метода на изчисление на дължимата сума при ползване на услугата "мобилен интернет". За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 000 лв., предаде БГНЕС.

В договорната информация телекомуникационното дружество посочва тарифен план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че съществува определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за 1 МВ трафик на данни. Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за един мегабайт (1 МВ) независимо от реално осъществения трафик на килобайти. Например, ако потребителят разходва 1 МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1 МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10. Потребителят ще заплати сума съгласно посочените в договора условия само в изключително рядката хипотеза да осъществи в рамките на 1 МВ потребление една единствена интернет сесия.

Тъй като в договора не е уговаряна минимална цена за всяка интернет сесия, Комисията счита, че търговецът заблуждава потребителите по отношение метода за тарифиране на трафика на данни и им отнема възможността да контролират потреблението и съответно разходите си при ползването на услугата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com