Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром

3691
Лекари от София излекуваха 8-годишно момиченце от Украйна с постковид синдром
Снимка: iStock/Guliver

8-годишно момиченце от Украйна беше излекувано в българска болница след постковид усложнения. То е пристигнало в страната с майка си, след като са избягали от войната още в първите дни. Това не е първото украинче, за което лекарите в детската болница в София полагат грижи. За последния месец там са били прегледани 7 деца, предава БНТ.

Войната принуждава Варвара и майка ѝ да избягат от Киев у нас. Пътуването им е дълго и изморително, но се спасяват от бомбите. Вече почти месец са в България. Малко след пристигането си у нас, Варвара се разболява.

Ще има ли клинична пътека за лечение на дълъг COVID у нас?

Надига се вълна от болни от т. нар. постковид синдром, а все още няма одобрена клинична пътека за лечението им. За нуждата от такава пъ...

"Не се подобряваше, отидохме на лекар. Прегледаха ни, дадоха ни лекарства, но те се оказаха неефективни. Затова дойдохме тук в неделя, направиха ни пълни изследвания и всичко необходимо", разказва Людмила Браим, майка на Варвара.

Лекарите установяват наличието на Кавазаки лайк синдром, едно от типичните усложнения при децата след прекаран ковид. "В случая започва заболяването с фебрилитет, с повишена температура, с коремна болка, с разстройство, последвано от поява на тежък кожен обрив със залющване на кожата с поява на ставни болки, куцане, което налага тази хоспитализация.", каза проф. Стефан Стефанов, началник на клиника по ревматология, кардиология и хематология в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Още: "Навсякъде трупове": майка на три деца разказва какво е преживяла в Мариупол

След 6 дни в болницата Варвара вече е добре и днес беше изписана. "Много съм благодарна на лекарите, за начина, по който ни приеха и се грижиха за нас. Подариха играчки на детето ми, дадоха й флумастери да рисува.", заяви Людмила Браим, майка на Варвара. 

Областният на Пловдив обвини ректор в саботаж на кризисния щаб за бежанците

Срам, позор и саботаж. С тези думи областният управител на Пловдив Йордан Иванов определи поведението на ректора на ПУ „П. Хилен...

"Децата се преглеждат безотказно, обслужват се, както виждате и болничното лечение е уредено. Пациентите, родителите не заплащат нищо и се обгрижват", обяснява проф. Стефан Стефанов, началник на клиника по ревматология, кардиология и хематология в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев". 

Благодарности към лекарите отправи и малката Варвара. Днес тя и майка ѝ напускат болницата с усмивка и надежди за един по-спокоен живот. "В София, където живеем в момента - в Панчарево, е много красиво, напомня ни за украинските Карпати", казва майката на Варвара. И макар да намират прилики с родната си страна, не искат да останат тук. Варвара и майка ѝ ще се върнат в Украйна, когато приключи войната и вече са в безопасност.

Още по темата Украйна - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com