Малина Едрева: Езикът на омразата няма място по улиците на София

1985
Малина Едрева: Езикът на омразата няма място по улиците на София
Снимка: Actualno.com

„От името на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет искам да поздравя кмета на София, че за поредна година не съгласува провеждането на Луков марш. В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А „преброяването на българските фашисти“, по-известно като Луков марш , е точно от тези събирания. Кметът Фандъкова за поредна година изрази своята позиция. Тя изпълни своята отговорност. Време е ние да изпълним нашата. Не само като хора, а като политици и обществени фигури.” Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева в началото на днешното заседание.

„Заклеймяването на една организация или група от хора е опасно нещо и трябва да бъдем внимателни. Но когато става дума за фашистка или неонацистка идеология, или за престъпните комунистически режими, има нуждата да сме пределно ясни в позициите си. Да не се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена.

По време на миналата сесия се наложи да призова част от колегите ни да се разграничат от думите на бивш общински съветник и депутат, който призоваваше за Народен съд. Такова разграничаване не последва. Нещо повече – виждаме го в в челните места на листите на социалистите за предстоящите парламентарни избори.

Малина Едрева: Отговорите за метрото трябва да са експертни, а не политически

„Както в последната година наблюдавахме внезапно развитата експертиза на много хора в сферата на вирусологията, имунологията и би...

Отхвърлянето на всички тези човеконенавистни режими и идеологии и заклеймяването на техните последователи днес, е задължителна и жизненоважна стъпка към запазване и надграждане на демокрацията.

Защитниците на Луков марш нямат смелостта открито да заявят и категоризират своите убеждения. Вместо това се крият зад постиженията на ген. Луков по време на военната му кариера и екзекуцията му от ръцете на комунистически убийци. Но те не идват с факли пред паметника на всички жертви на този режим на 1 февруари, нито се събират, за да поднесат цветя пред паметника на някой друг от множеството достойни български офицери, посветили живота си за каузата България. И това по-ясно от всичко останало говори за техните подбуди и убеждения. И коя част от живота и делото на Христо Луков почитат.

Въпреки всичките ни различия - на мнения, на ценности, на приоритети, надявам се днес не само групата на ГЕРБ и СДС, а целият Столичен общински съвет да се присъедини към кмета на града и да има смелостта да каже – езикът на омразата и Луков марш нямат място по улиците на София.“, допълни още Едрева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество