Министерството на правосъдието всъщност не било най-непрозрачно

898
Министерството на правосъдието всъщност не било най-непрозрачно
Снимка: БГНЕС

Правосъдното министерство не е най-непрозрачното в Интернет. Това стана ясно, след като фондация Програма Достъп до информация коригира рейтинга на институцията за активна прозрачност.

От министерството съобщават, че след уточнение на първичната информация, използвана за изчисляване на крайната оценка, рейтингът на МП вече е 92,2 и то се нарежда на седмо място в класацията по прозрачност сред централните органи на изпълнителната власт.

Правосъдното министерство е най-непрозрачно в интернет

Просветното министерство и Община Сливен са най-прозрачни в интернет. Те оглавяват рейтингите на централните и местните органи, изготве...

В периода от 10 март до 23 април 2016 г. Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. На пресконференция на 26 април т.г. екипът на фондацията обяви резултатите, според които Министерството на правосъдието беше получило рейтинг 66. Министерството изпрати до Програма Достъп до информация бележки за коригиране на някои от показателите в критериите за оценка, които бяха маркирани като неизпълнени, въпреки че изискваната публична информация по тези показатели вече е била налична на сайта на министерството.

Същевременно в отговор на препоръките на фондацията на сайта на министерството бе създадена и рубрика „Достъп до информация“, в която е описана процедурата по подаване на заявлението, качен е примерен формуляр заедно с вътрешните правила и начините за подаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com