МОСВ: Мерките за по-чисто Черно море ще продължат и през следващия сезон

1458
МОСВ: Мерките за по-чисто Черно море ще продължат и през следващия сезон
Снимка: БГНЕС

Водата по Българското Черноморие е много по-чиста през този летен сезон заради изградените пречиствателни станции. Мерките ще продължат да действат и за следващия сезон. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия "За по-чист морски туризъм" във Варна, която се организира от Kmeta.bg, КРИБ, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министър Димов обясни, че над 90% от региона на Варна вече е покрит от пречиствателни станции. Предстои след края на летния сезон да започне модернизацията на станцията в Златни пясъци. Нейната реконструкция ще се осъществи основно със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Стойността на проекта "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация "Златни пясъци" е малко над 37 милиона лева, от които 8,4 милиона лева е съфинансиране от страна на Община Варна.

Пречиствателната станция на "Златни пясъци" е строена преди близо 3 десетилетия с идеята да обслужва около 12 000 души. След модернизацията ще може да обслужва над 72 хиляди жители през летните месеци и 18 000 през зимния период. Предвидената технология ще осигури необходимото пречистване на отпадъчните води, включително отстраняване на общ азот и общ фосфор.

Предупреждават за усилване на вълнението на морето

Около 11 август ще има временно усилване на вълнението на морето. Това каза за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик към Нацио...

Министър Димов подчерта, че след сезона ще започне реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско. В нея ще бъдат инвестирани 22,27 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. по ОПОС. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон.

В момента се изгражда пречиствателна станция в Айтос, заяви Нено Димов. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта. От тях безвъзмездното финансиране по оперативната програма е 14 млн. лв. Целта на проекта е освен да се изгради пречиствателна станция, да бъдат доизградени главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура. В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там - в морето.

Министър Димов каза, че остава проблем за Българското Черноморие само липсата на пречиствателна станция за района на Синеморец и Ахтопол. Според него ще се търсят варианти на терени и финансиране от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Представители на изпълнителната власт, местната администрация и бизнеса обсъдиха още правилата за разделно събиране на отпадъците, свързани с биоразградимите отпадъци в хотели и заведенията за хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com