МВнр: 31 българи са поискали да се евакуират от Судан към момента

1212
МВнр: 31 българи са поискали да се евакуират от Судан към момента
Снимка: БГНЕС

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. Това каза на извънреден брифинг в Министерството на външните работи заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев, предаде БГНЕС. Поддържа се денонощна връзка с тях.

МВнР прави всичко възможно да осигури безпроблемна и безопасна евакуация на всички български граждани в Судан, увери говорителят. "Там нямаме функциониращо посолство, а покриващо е това в Кайро. В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд. Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат варианти, възможности и опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан", обясни той. И уточни, че вариант с изпращане на "Спартан" ще се обсъжда само ако се появи проблем при евакуацията.

Борел: Над 1000 граждани на ЕС са евакуирани от Судан

Повече от 1000 граждани на Европейския съюз са били евакуирани от засегнатия от конфликта Судан през уикенда, заяви ръководителят на въ...

Според него партньори извън ЕС - Турция, Саудитска Арабия, САЩ, ОАЕ и Великобритания, оказват съдействие. "Около 1000 граждани на ЕС вече са евакуирани от Судан", допълни Коджабашев.

ОЩЕ: Саудитска Арабия евакуира българи от Судан

Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“, заяви, че е организиран кризисен щаб. "Трима бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, двама отпътуваха за Египет на 22 април и успешно преминаха границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с нает автобус, седем от тях се намираха в 13 ч. днес на границата с Египет. Един от тях отказа евакуация и се връща в Хартум. Екип от посолството ни в Кайро пътува към Судан. Един български гражданин, заедно със съпругата му и трите му деца, поради липса на български документи, не бяха включени в списъка за евакуация. Очаква се до края на деня да пристигнат на границата с Египет", допълни тя. Още седем български граждани са отпътували на 23 април към Порт Судан, двама пристигнаха днес в Берлин с евакуационен полет на немските въздушни сили, в сряда ще са у нас.

"На терен в момента се намират 10 души, от тях - четирима - жена с три деца пътува към базата в Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но по пътя е възникнала опасност и засега не е сигурно, че ще успее да се евакуира. На друга българка съпругът ѝ не е разрешил пътуването от Судан, тя към момента се намира на летището и очаква отпътуване с полет на ЕС. Друг българин се свърза с нас от Ливан, за да поиска евакуация с децата им, но тя отказа", заяви Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com