МВР чака някой да им каже, че паравоенни фенове на Путин у нас събират пари за метеж

8800
МВР чака някой да им каже, че паравоенни фенове на Путин у нас събират пари за метеж
Снимка: Страницата на Воински съюз „Васил Левски“

Преди няколко часа група паравоенизирани националисти атакуваха протестиращи срещу похода на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци", тръгващ в четвъртък (30 юни) от Бургас през България.

Турът на "Нощните вълци" в България е част от мотопохода "Славянски марш 2016". Според предварителната информация близките до руския президент Владимир Путин рокери трябва да преминат днес (30 юни) през пътен възел "Петолъчката", Казанлък, паметника на връх Шипка, за да стигнат до Троянския манастир. Там ще бъде засадена липа, наречена "дърво на обединението".

Идването им в България съвпада с официалното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко.

Случайно или не техният преводач от руски на мотористите се оказа човекът, който удари лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред НАТФИЗ - Камен Попов. Той е е националист и бивш симпатизант на Българския национален съюз на Боян Расате. Сега е член на Национален форум "Обединение"- патриоти, отцепили се от Расате.

Кои обаче са паравоенните, пребили мирни граждани, излезли на протест срещу рокерите на Путин в Бургас?

Малко след инцидента стана ясно, че това са хора от т.нар. Воински съюз „Васил Левски“. От сайта на съюза се вижда, че това са паравоенни формирования, които действат по границите, въоръжават се, призовават за преврат, за откъсване на България от Европейския съюз и НАТО. Някои от тях дори ще провеждат военни учения в Странджа. За този месец са насрочили първите тренировки по бойна подготовка. Воинският съюз събира по 10 евро от привържениците си за подпомагане на дейността си. От страницата им научаваме още, че на 25-ти и 26-ти юни 2016 година е било планирано за провеждане двудневно оперативно-тактическо учение в Странджа планина.

"Войнски съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение „Шипка” имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души. От тях 1500 души са във Варна", хвали се пред варненско радио организационният секретар на съюза Красимир Симеонов.

От думите на говорителя им Владимир Русев става ясно, че организациите "подготвят народа да бъде във всеки един момент готов да защити родната си територия, дома, семейството и децата си." "Трябва да можем да окажем помощ на правоохранителните органи и жалките останки на армията ни. Да гарантираме сигурността и суверенитета на страната ни", категоричен е той.

"Нощните вълци" на Путин вече са у нас, в Бургас нападнаха протестиращи срещу тях

Предизвикалите много коментари след определени кръгове руски рокери „Нощни вълци” вече са на българска територия. Те са при...

Според неговите думи финансирането става чрез членски внос, с парите от който за обучение в чужбина ще бъдат изпратени желаещите да се включат в подразделението за специални операции и антитероризъм.

От сайта им обаче става ясно, че в момента се събират пари "за нуждите за военното обучение и подготовка на силите на опълчението и батальона за специални операции." Какви са "специалните операции" не се уточнява.

Изброява се обаче, че са нужни средства за униформи, обувки, специално оборудване и екипировка, раници, палатки и алпийско снаряжение, средства за транспорт и за комуникации, за наеми на спортни зали и стрелбища, заплащане на пътните разходи на доброволците, които биват изпращани на обучения във водещите военно учебни заведения и центрове в чужбина. Пари трябват и за разходи за боеприпаси, инструктори, знамена, печатни материали, за униформите, барети, кокарди и т.н.

"Утре Отечеството ни, може вече и да е унищожено или да е ислямска колония, направи дарение, за да спреш това", призовават организаторите. 

Репортер на Actualno.com се свърза с пресцентъра на МВР и попита има ли данни ведомството за готвените от двете паравоенни организации действия. От там съобщиха, че нямат никаква информация за двете формирования, нито за целите им. По думите на служителката от МВР проверка може да последва само след сигнал до полицията, а към момента такъв няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com