МВР купува джипове на едро от свързана с Гриша Ганчев компания

14814
МВР купува джипове на едро от свързана с Гриша Ганчев компания
Снимка: Getty Images/Guliver

290 джипа ще закупи МВР от една доста неизвестна за широката общественост автомобилна компания - "Българска автомобилна индустрия" ЕАД (БАИ). Това стана ясно от решението на комисията по пуснатата през март обществена поръчка.

Справка в Търговския регистър на Actualno.com показа, че до май 2015 година едноличен собственик на капитала е „Литекс Комерс“ АД, а след това капиталът бива прехвърлен на Андон Димитров, който до средата на 2015 година е част от ръководството на „Литекс Моторс“. Димитров е член и на управата на ЦСКА-София. „Литекс Комерс“ АД и „Литекс Моторс“ са фирми на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. „Литекс Моторс“ е компанията, която сглобяваше автомобилите на Great Wall до Ловеч. Компанията обаче подаде молба за несъстоятелност, като обяснението беше, че това ставало заради иск от фалиралата КТБ на стойност над 57 млн. лева.

ПФК ЦСКА АД осъди Гриша Ганчев

Драмата около ЦСКА-София продължава да се заплита, след като дружеството ПФК ЦСКА АД, което беше обявено в несъстоятелност, о...

Според зададените параметри, стойността на обществената поръчка е малко над 29 млн. лева без ДДС. За тази поръчка се бориха гиганти като “Мото Пфое“, “Н-Ауто София (вносителят на Nissan), “Тойота Тиксим“ и „Киа Моторс България“. Всички те отпадат по различни причини от надпреварата – например „Мото Пфое“ били изчислили грешно цената на предлаганите джипове. Предимството в полза на БАИ било, че колите, които ще доставя на министерството, се сглобявали в България.

В обществената поръчка е посочено, че автомобилите трябва да са 4x4, с турбодизелов двигател и да са с максимален комбиниран разход на гориво 11 литра/100 км. Те трябва да разполагат и с таблети с инсталирана операционна система Android 5.0 или по-висока, както и с мобилни принтери. Минималният гаранционен срок за проява на фабрични дефекти е 36 месеца или 100 хил. км. пробег. Гаранционният срок за лаковото покритие трябва да е минимум 36 месеца, а за перфорация от корозия - 60 месеца. Времето за отстраняване на техническа неизправност в срока на гаранцията е до 15 работни дни от датата на писменото уведомление за настъпилата неизправност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com