На първо четене: Приеха спорни промени в Закона за личната помощ - въпреки критики от БСП и протест

5659
На първо четене: Приеха спорни промени в Закона за личната помощ - въпреки критики от БСП и протест
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите приеха спорни промени в Закона за личната помощ на първо четене. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и „За“ приемането му гласуваха 91 народни представители, „против“ – 48 и „въздържали се“ – 3, с което той бе приет.

Част от текстовете касаят броя на часовете за лична помощ по направления за предоставяне от директора на дирекция „Социално подпомагане“.

Хората от първа степен на зависимост ще имат право на до 15 часа месечно право на лична помощ. Тези с втора степен на зависимост - до 42 часа месечно. Хората с трета степен на зависимост – до 84 часа месечно, а тези от четвърта степен на зависимост до 168 часа на месечна база.

БСП към ГЕРБ: Осакатявате със закон хората с увреждания

Със скандал започнаха дебатите по промените в Закона за личната помощ, внесени от Министерския съвет. С гласовете на мнозинството парла...

Законопроектът не се приема никак добре от протестиращите майки от "Системата ни убива".

Ето какви са техните мотиви:

1. Помощните средства няма да се предоставят ,както е по приетият закон, според индивидуалните нужди и потребности ( предоставянето им от МЗ се отлага за пореден път,сякаш животът е безкрайно и разтегливо понятие,)

2.Агенция за контрол и политики за хората с увреждания няма да има в близките години.

3.Всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент по Закона за личната помощ, ще бъдат ощетени и лишени от права: - никой няма да получи полагащите му се часове подкрепа, според нуждите и потребностите . -ще продължи да се отнема добавката за чужда помощ -тежките случаи ще бъдат ощетени за сметка на по -леките - лишени от право на асистент ,което им се полага по ЗЛП, ще бъдат всички хора с трайни увреждания с ТЕЛК над 50% без ЧП.

"Системата ни убива" е срещу промените в Закона за личната помощ

Майките от НГИ "Системата ни убива" изпратиха писмо до медиите, с което възразяват срещу промените в Закона за личната помощ и в Закона...

Предложенията на Сачева с примери: на човек с онко заболяване и ТЕЛК 100 % се отнема правото му по ЗЛП на асистент,при очевидна нужда от грижа. - Всички хора ,които имат асистент по ЗЛП ще станат без грижи в почивните и празничните дни.Добавката им от 100 лева към пенсията за чужда помощ ще продължи да им се отнема ,което означава,че няма да могат да я използват по предназначение и да заплатят с нея на асистент в почивните дни.Тоест, хора,който не могат да мърдат и са напълно парализирани, ще имат асистент от понеделник до петък от 8.00-17.00ч..Събота,неделя и по празниците ще вегетират без вода и храна в леглата си.

Тежки критики от БСП в пленарната зала

С гласовете на мнозинството парламентът не прие предложението на левицата точката да отпадне от дневния ред, което разпали дебата в пленарната зала.

Депутатът от БСП Антон Кутев попита: "Защо се налага да осакатите Закона за личната помощ. Осакатявайки го, вие всъщност осакатявате десетки хиляди човешки животи.

Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа - какво правиш тогава? Спираш да дишаш ли?! През празниците, който сменя памперсите, кой ги вдига да отидат до тоалетна, кой ги слага на инвалидна количка? И вие утре като седнете да закусвате в събота ще мислите ли кой ще ги нахрани в събота.

"Системата ни убива": Геноцид са приетите промени в законите за личната помощ и за хората с увреждания

Майките на деца с увреждания  от "Системата ни убива" нарекоха промените в Закона за лична помощ и Закона за хората с увреждания "...

Това е форма на предателство от най-тежък вид, което вие си позволявате да правите... Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а в същност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране. Къде са 800 млн. за хората с увреждания, кое не ви достига, за да спазите приетия Закон за личната помощ... Такова осакатяване на закона е престъпление. Това е срам за всички, които гласувате днес за“.

Как да не работи законът, попита Светлана Ангелова от ГЕРБ, според която изказването на Антон Кутев е арогантно, абсолютно неточно, целенасочено и манипулативно. За следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно - за 2020 средствата са били 92 милиона лева, а за 2021 година за предвидени 214 милиона лева.

Изумява ме готовността, с която лягате на килимчето, отвърна й той. От утре хора няма да могат да бъдат нахранени, защото няма кой да ги гледа, заяви той. Кутев препоръча на герберите да отидат в пустинята, защото нямат място в цивилизования свят.

Докато траеше дискусията в пленарна зала пред парламента се проведе протест майките от "Системата ни убива".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...