"Системата ни убива" е срещу промените в Закона за личната помощ

10746
"Системата ни убива" е срещу промените в Закона за личната помощ
Снимка: БГНЕС

Майките от НГИ "Системата ни убива" изпратиха писмо до медиите, с което възразяват срещу промените в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. Ето пълния текст:

"Ние ,майките на деца с увреждания от НГИ "Системата ни убива ", от месеци ви алармираме ,че целите на Сачева, са унищожаване на реформата в социалната политика, постигната с промени в законодателството чрез нашите протести. Днес ви информираме: Сачева изпълни мисията си за съсипване на реформата в социалната система. Подготви и внесе предложения за унищожаването на Закона за лична помощ и отлагането на реформата от Закона за хората с увреждания. Предложенията й бяха гласувани вчера от МС . Очакваме тази седмица гласуване на промените в НС. Предупреждаваме, че ако депутатите гласуват "ЗА" промените, предложени от Сачева, ще стане ясно на всички, че институциите в България работят в пълно съгласие, народа да бъде унищожен,като се започне от най-уязвимите. Предстои да видим, освен депутатите от ГЕРБ, кои други ще гласуват" ЗА" геноцида към децата и хората с тежки и множество увреждания.

На кратко какво сътвори Сачева:

1. Помощните средства няма да се предоставят ,както е по приетият закон, според индивидуалните нужди и потребности ( предоставянето им от МЗ се отлага за пореден път,сякаш животът е безкрайно и разтегливо понятие,)

2.Агенция за контрол и политики за хората с увреждания няма да има в близките години.

3.Всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент по Закона за личната помощ, ще бъдат ощетени и лишени от права:

- никой няма да получи полагащите му се часове подкрепа, според нуждите и потребностите .

-ще продължи да се отнема добавката за чужда помощ

-тежките случаи ще бъдат ощетени за сметка на по -леките

- лишени от право на асистент ,което им се полага по ЗЛП, ще бъдат всички хора с трайни увреждания с ТЕЛК над 50% без ЧП.

Предложенията на Сачева с примери: на човек с онко заболяване и ТЕЛК 100 % се отнема правото му по ЗЛП на асистент,при очевидна нужда от грижа.

- Всички хора ,които имат асистент по ЗЛП ще станат без грижи в почивните и празничните дни.Добавката им от 100 лева към пенсията за чужда помощ ще продължи да им се отнема ,което означава,че няма да могат да я използват по предназначение и да заплатят с нея на асистент в почивните дни.Тоест, хора,който не могат да мърдат и са напълно парализирани, ще имат асистент от понеделник до петък от 8.00-17.00ч..Събота,неделя и по празниците ще вегетират без вода и храна в леглата си.

Знаейки,че пенсията им е 160 лева, Сачева е преценила,че те и без това не могат да се хранят всеки ден.

"Системата ни убива": Геноцид са приетите промени в законите за личната помощ и за хората с увреждания

Майките на деца с увреждания  от "Системата ни убива" нарекоха промените в Закона за лична помощ и Закона за хората с увреждания "...

Още една от целите на промените в ЗЛП е изцяло подмяната на механизма лична помощ, чрез подмяната на" човек с увреждане" с "ползвател".Това е стъпка напред към така тачения от всички финансово заинтересуваните Закон за социалните услуги,през който всякакви ‘’доставчици на соц.услуги’’ точат без контролно проектни и бюджетни средства.Разликата между асистент по ЗЛП и асистент по ЗСУ е ,че при личната помощ средствата отиват директно към асистента и НПО не могат да усвояват средства.Очевидно е чии интереси брани Сачева .Признак на върховна наглост е и лъжата на същата,че от 2021г.личните асистенти ще получават 930.лв.Някак услужливо забравя да спомене,че според предложението й,коефициентът НЯМА ДА СЕ ПОВИШИ на 1,4 отМРЗ от 2021г.,а ще ОСТАНЕ както до сега 1,2.

Припомняме ,че причината да подновим протеста и палатковия лагер през месец март , бяха манипулативните и лъжливи изявления на Сачева по повод ЗЛП,за което поискахме нейната оставка.След като не я подаде, преминахме към протести за оставката на кабинета" Борисов 3",защото разбрахме,че само така можем да запазим постигнатото и законите да започнат да функционират в пълния си обем.

Ще отразите ли позицията ни,като страна по подписания’’План за действие за промени в политиките за ХУ’’от 2018г.,иницииран от нас и не изпълнен от правителството?

Ще отразите ли другата гледна точка?

Ще премълчите ли истината???"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com