Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

15 април 2024, 22:00 часа • 4272 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 април 2024 г.

ИЗНЕНАДА: ЗАРАДИ ГЕРБ И ДПС ПАРТИЯ ОТ ПП-ДБ НАПУСКА КОАЛИЦИЯТА (СНИМКИ)

Трус в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" в навечерието на изборите 2 в 1.

ПАРИТЕ НА ПАРТИИТЕ: ПО-ПО-НАЙ - ГЕРБ, БСП, ПП И ДСБ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПЕЧЕЛЯТ

ГЕРБ-СДС е политическата структура с най-висок резултат на последните избори, спечелила 69 мандата в Народното събрание, 133 кметове на общини, 1095 кметове на райони и кметства. Какво обаче е финансовото ѝ състояние - както и на другите политически формации в парламента, след като Сметната палата публикува отчетите на партиите?

ПОЛУРЕФОРМИ, ЦЯЛА КОМПРОМАТНА ВОЙНА И ЕДИН ПУДЕЛ: ГОВОРИ ПОЛИТОЛОГЪТ ЦВЕТАНКА АНДРЕЕВА (ВИДЕО)

"Загуби се идеологическия сблъсък още преди 2-3 години, когато компроматната война и черния пиар изместиха енергията на протеста на младите хора тогава. Потънахме в серия от компроматни войни, които отвращават електоратите и то на тези, които най-много викат по темата".

ПРЕВОЗВАЧИТЕ: НАД МИЛИАРД СА ДИРЕКТНИТЕ ЗАГУБИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ОТ НЕПРИЕМАНЕТО НИ В ШЕНГЕН

Преките загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген по сухопътните граници са над един милиард лева на година. Това съобщиха на пресконференция от Съюза на международните превозвачи. И призоваха държавата да положи всички възможни усилия за пълноправното ни влизане в Шенген.

ПРОКУРОРСКАТА АКЦИЯ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ПРОИЗВЕДЕ ДЕЛО ЗА ШПИОНСТВО В ПОЛЗА НА ЦРУ

Зрелищната акцията на прокуратурата в президентството през юли 2020 г. все пак е произвела обвинителен акт. Става дума за дело за шпионство в полза на ЦРУ срещу двама бивши служители на Държавна агенция "Разузнаване" - П.В. и А.З. Те бяха сред задържаните от прокуратурата и Бюрото за защита, която по онова време беше ползвано от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като лична гвардия, пише в. "Сега".

ХРИСТО ГРОЗЕВ: СТРАХУВАМ СЕ ДА СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ

Много ми е тъжно да кажа, че да. Това каза разследващият журналист Христо Грозев в интервю за БНТ в отговор на въпрос дали се страхува да се върне в България. 

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ВОЙНАТА В УКРАЙНА И КОНФЛИКТА "ИРАН-ИЗРАЕЛ": ОБЯСНЯВА РУСЛАН ТРАД (ВИДЕО)

Конфликтите “Русия-Украйна” и “Иран-Израел” са свързани по ред причини. Между Израел и Иран от години трае сенчест конфликт. За първи път има такъв директен сблъсък помежду им. Според мен не сме стигнали до кулминацията на това напрежение.

"КЛЮЧОВО ЗА БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА": КУЛЕБА ПРИЗОВА ЗА ЗАТЯГАНЕ НА СИГУРНОСТТА В ЧЕРНО МОРЕ (СНИМКИ)

"Трябва да заздравим сигурността в Черно море, което е ключово за България, Украйна, Турция и Румъния."

МРАЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВОЙНАТА: КЛЮЧОВО ПРЕДИМСТВО НА РУСИЯ НАД УКРАЙНА СЕ ЗАСИЛВА

Командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи заяви, цитиран от Business Insider, че артилерийското предимство на Русия над Украйна ще се удвои в рамките на седмици поради забавянето на оръжейните доставки за Киев.

КОГАТО ИСКАТ, МОГАТ: ИЗРАЕЛ БЕШЕ ОПАЗЕН ОТ САЩ И ЗАПАДА, УКРАЙНА – НЕ (ВИДЕО)

Целият свят вижда какво е истинската защита. Той вижда, че е осъществимо. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение на 14 април.

КОГА И КАК ИЗРАЕЛ ЩЕ ОТГОВОРИ НА УДАРА НА ИРАН: ПРОГНОЗИРА МОХАМЕД ХАЛАФ (ВИДЕО)

Според мен ще има удар, обаче няма да е бърз първо и не се знае по какъв начин.Това каза в “Студио Actualno“ журналистът и международен анализатор Мохамед Халаф. Той отговори на въпроса кога и как Израел ще отговори на удара на Иран.

ФРЕНСКИ АНАЛИЗ: КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО ИЗРАЕЛ НЕ ОТГОВОРИ НА ИРАН?

Какво ще стане, ако Израел не отговори на Иран? Този въпрос дешифрира Луи Имбер, кореспондентът на Le Monde в Йерусалим в статия, публикувана в уважавания френски всекидневник. Той обръща внимание на дилемата, пред която е изправен израелският министър-председател Бенямин Нетаняху след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел

МНЕНИЕ: ИРАН НАПРАВИ ОГРОМНА ГРЕШКА И СЕ ПРОВАЛИ, НО ИЗРАЕЛ НЕ ТРЯБВА ДА ОТВРЪЩА СЪС СИЛА

Би било лесно да бъдем заслепени от начина, по който Израел, САЩ и останалите съюзници свалиха почти всеки ирански дронове, крилати и балистични ракети, изстреляни в събота, и да заключим, че Иран е направил своето – като отмъщение за предполагаемото убийство на свой висши командир, действащ срещу Израел от Сирия. Сега можем да кажем, че всичко е пито-платено и въпросът е приключил. Това, обаче, би било опасно погрешно тълкуване на току-що случилото се и огромна геополитическа грешка от страна на Запада и света като цяло. Това пише в коментар за New York Times Томас Л. Фридман – колумнистпо международни въпроси, носител на три награди Пулицър, автор на седем книги, включително „От Бейрут до Йерусалим“, която спечели Националната награда за книга.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес