Френски анализ: Какво ще стане, ако Израел не отговори на Иран?

6725
Френски анализ: Какво ще стане, ако Израел не отговори на Иран?
Снимка: Getty Images / Guliver

Какво ще стане, ако Израел не отговори на Иран? Този въпрос дешифрира Луи Имбер, кореспондентът на Le Monde в Йерусалим в статия, публикувана в уважавания френски всекидневник. Той обръща внимание на дилемата, пред която е изправен израелският министър-председател Бенямин Нетаняху след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел

Какво се знае за отговора на Израел?

Припомняме, че до момента Израел обяви, че ще се стреми Иран да плати за стореното по начин и когато е удобно за Тел Авив. Вариантите бяха обсъдени подробно по време на заседание на военния кабинет на Израел в неделя, след който военният министър Бени Ганц бе категоричен, че нещата не са приключили и че е необходимо да има регионална коалиция, която да накара Техеран да плати по начин и когато е най-подходящо. С това той отправи сигнал към арабските държави - Иран е сила, която заплашва както Саудитска Арабия, така и ОАЕ например, също и Йордания. ОЩЕ: След атаката на Иран: Курсът за отговор на Израел изглежда ясен 

Американският президент Джо Байдън пък бе категоричен, че САЩ няма да участват в атаки срещу Иран. 

Ако Израел не отговори на Иран...

След безпрецедентната атака, претърпяна от Израел този уикенд, част от правителството на Бенямин Нетаняху иска да отговори на Техеран на всяка цена, въпреки предупрежденията на САЩ, които се опасяват от регионален пожар.

Тази атака поставя правителството на Бенямин Нетаняху в задънена улица. Израел не може да отмъсти на иранска територия, без да рискува ескалация, която американският му съюзник отказва с всички сили, опасявайки се от регионална война.

Ако не отговори обаче, той позволява на Иран да установи нов стандарт: вече са възможни директни удари с балистични ракети в отговор на израелски атаки срещу неговите интереси. ОЩЕ: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Изправен пред тази дилема, Бенямин Нетаняху отлага.

Тук може да припомним, че дилема при отговора на Израел срещу "Хизбула", която се възползва от иранските атаки и обстрелваше страната, обаче нямаше. Бойни самолети на израелските ВВС атакуваха значителен обект за производство на оръжия на терористичната организация "Хизбула", в района на Наби Шит в дълбините на Ливан: Израел отвърна на "Хизбула", мисли как да постъпи с Иран (ВИДЕО)

Отвори ли се кутията на "Пандора"? 

За Еманюел Макрон, който беше гост по френската телевизионна мрежа BFM-TV, атаката на Иран срещу Израел е „непропорционална“. Тази офанзива е отговор на смъртоносните удари, приписвани на израелската армия, срещу иранското консулство в Дамаск, Сирия, които оставиха шестнадесет убити, включително седем членове на Корпуса на гвардейците на революцията, идеологическата армия на Ислямската република. Един от тях - генерал Мохамед Реза Сахеди, е сочен като "мозък" зад планирането на операцията на "Хамас" от 7 октомври, 2023 година, с която Израел беше потопен в кръв.

"Вместо да засегнат израелските интереси извън Израел, те потърсиха Израел на негова територия, което се случва за първи път", каза Макрон и осъди постъпката на Иран. За френският президент тези ирански удари причиняват "промяна и дълбок разрив".

"Това, което се отвори, е много опасно", заяви Макрон. Той визира реакцията на Израел в отговон на атаката и отново призова властта в Тел Авив да избягва ескалация. Според него има "риск от регионален пожар" в разгара на конфликтът между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа.

"Ето защо ние поискахме прекратяване на огъня точно в Газа и ето защо се надяваме, че хуманитарните операции могат да бъдат възобновени за защита на цивилното население, което няма нищо общо с "Хамас", посочи Макрон. ОЩЕ: Когато искат, могат: Израел беше опазен от САЩ и Запада, Украйна – не (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com