Най-важните новини за деня: 17 октомври 2023 г.

3812
Най-важните новини за деня: 17 октомври 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 октомври 2023 г.

НАД 1/4 ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА В РИСК ОТ БЕДНОСТ

За 2022 г. 25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност. Това каза по БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

НОВИЯТ ВЪНШЕН ДЪЛГ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБЯВИ ДЕТАЙЛИТЕ

Новият външен дълг, планиран от правителството, е заложен в бюджета за 2023 г., гласуван от Народното събрание. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти във вторник.

НЕ СА АУТ, ПЕНСИОНЕРИ СА: ГЪЛЪБ ДОНЕВ ЗА 13 000 ЧИНОВНИЦИ

"Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са “отстранили” над 13 хиляди служители, са неверни и манипулативни". Така началникът на кабинета на президента и бивш служебен премиер Гълъб Донев отговори на правителството "Денков-Габриел", което вчера обяви как за по-малко от година управление кабинетите, назначени от Румен Радев, са отстранили над 13 000 служители от министерствата и подчинените им ведомства.

БОЙКО БОРИСОВ ИЗЛИЗА ЧИСТ ОТ "БАРСЕЛОНАГЕЙТ"

Софийска градска прокуратура прекратява разследването "Барселонагейт" срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Причината - липса на доказателства за извършено престъпление.

"ТОЛКОВА Е ГНУСНО": ЦАНОВ РАЗКАЗА ЗА СЛЕДЕНЕТО НА КРИТИЦИТЕ НА ВЛАСТТА (ВИДЕО)

Толкова е гнусно за описване. Това каза журналистът Станислав Цанов по време на изслушване във Временната комисия за машинния вот. 

ДЕНКОВ ПРОТЕГНА РЪКА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА: ВОЙНИТЕ СА БЛИЗО И Е НУЖЕН ДИАЛОГ

Премиерът акад. Николай Денков протегна ръка към президента Румен Радев и призова за диалог, тъй като войните са близо. Новината стана ясна по време на участието на министър-председателя в 17-ата годишна "Среща на бизнеса с правителството: Очаквания и прогнози за 2024 година".

ЩЕ ПЛАМНЕ ЛИ РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА? ГОВОРИ ЕКСПЕРТЪТ ПО ГЕОПОЛИТИКА Д-Р ИСКРЕН ИВАНОВ (ВИДЕО) 

"Америка е в деликатна ситуация, но Русия и Китай също рискуват много" с войната в Израел. Това заяви в Студио Actualno гл. ас. д-р Искрен Иванов - международен анализатор, политолог и преподавател в Софийския университет.

СТОТИЦИ ЗАГИНАЛИ ПРИ УДАР ПО БОЛНИЦА В ГАЗА (ВИДЕО)

Най-малко 500 души са загинали след удар срещу болница Ал Ахли в град Газа - това твърдят властите в Ивицата Газа, по същество "Хамас". Паралелен удар е нанесен и срещу училище, в което по информация на палестинските власти са се укривали поне 4000 души. От палестинска страна обявиха, че атаката е дело на Израел.

"ХАМАС" ОТВЪТРЕ: СТРУКТУРАТА, ИДЕОЛОГИЯТА И АБСУРДИТЕ Ѝ (ВИДЕО)

Откакто "Хамас" обяви начало на операция срещу Израел на 7 октомври, 2023 година, се изписа много за самата "Хамас" и за войната. Тепърва ще се пише и още. Но е факт, който хората лесно забравят - "Хамас" е нещо доста по-различно от обичайните терористични организации, с които светът като цяло е свикнал.

"КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ГАЗА?": В САЩ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ, ЧЕ ИЗРАЕЛ НЯМА ПЛАН

Белият дом се опасява, че израелците нямат план какво ще се случи с Ивицата Газа след сухопътната операция, която подготвят и ги призовава да мислят отвъд непосредствената си цел да елиминират "Хамас".

РУСИЯ И КИТАЙ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖАТ ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ ОТ ВОЙНАТА В ИВИЦАТА ГАЗА

Правителството на премиера Бенямин Нетаняху започна наказателни бомбардировки над Ивицата Газа, след като "Хамас" уби 1200 израелци - нападение, което предизвика директни сравнения със събитията от 11 септември 2001 година в САЩ. Войните, водени от САЩ в отговор на терористичните атаки, сериозно подкопаха силата и авторитета на Запада, да не говорим за расовото и религиозно съжителство по света. Нова инвазия в Близкия изток заплашва да има още по-тежки последствия.

РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ: УКРАЙНА ПРИТИСКА РУСИЯ ПРИ БАХМУТ (ВИДЕО)

Вярвам, че не можем да очакваме активни офанзивни действия от нашата армия тази есен и идващата зима. Не е въпрос на климатични условия – докато не изградим боен атакуващ потенциал, който е 5 до 10 пъти по-голям и мощен от потенциала на украинците да се бранят, няма смисъл да се дава заповед за атака. Така руският пропагандист и военен кореспондент на "Известия" Александър Сладков дава своята оценка за войната в Украйна – в личния си канал в Телеграм.

АНАЛИЗ: САЩ ДЪРЖАТ РУСИЯ В КАПАНА "ВОЙНА С УКРАЙНА" НА ЦЕНАТА НА УКРАЙНА

Украйна се възприема от Запада като доста балансиран и ефективен инструмент за държане на Русия под контрол, но не повече от това. Концепцията, налагана от САЩ, е Русия, която стартира войната в Украйна, да бъде вкарана в безсмислена дългогодишна война, от която няма чист изход и която като тумор бавно ще я отслаби икономически, и ще я превърне в примитивно подобие на Китай и Иран на политическо ниво. На цената на Украйна.

КИСИНДЖЪР: САЩ И КИТАЙ ДА ОГРАНИЧАТ НОВОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ - ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

През 2023 се навършват 78 години от края на най-смъртоносната война в човешката история - Втората световна. При Трета световна война ще бъдат използвани оръжия, които ще са толкова разрушителни, че теоретично могат да застрашат цялото човечество, пишат в своя статия бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър и авторът Греъм Алисън за Foreign Affairs.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com