Най-важните новини за деня: 22 февруари 2024 г.

2875
Най-важните новини за деня: 22 февруари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 февруари 2024 г.

ДЕНКОВ ЗА ГАБРИЕЛ: ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК НА ИДЕИ С МНОГО ЕМОЦИИ И С УСЕЩАНЕ ЗА БЕЗИЗХОДИЦА (СНИМКИ И ВИДЕО)

Нормално е когато се обсъжда политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и с усещане за безизходица.

КРАЧКА НАЗАД: ЛЕНА БОРИСЛАВОВА ОБЯВИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА НОВ МЕМОРАНДУМ ЗА РОТАЦИЯТА

Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото е неподходящо. След изборите проблемите отново ще седят на масата – регулаторите и съдебната система няма да изчезнат от само себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и ако на колегите не им харесва, сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи и да седнем и да говорим, защото ротацията наближава.

ПЕЕВСКИ ПРЕДЛАГА, "СГЛОБКАТА" ПРИЕМА: НОВ СЪВЕТ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

По идея на ДПС Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

ПОСТОВЕ, ВЛАСТ И ВЛИЯНИЕ: РЕГУЛАТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ - КАК Е СЕГА? (СНИМКИ)

Ако прочетете, че регулаторните органи и попълването на позициите в тях е закъсняло, то няма да има разлика нито с данните в настоящия текст, нито с такъв отпреди месеци - застоят в преговорния процес тече вече над година.

"КОМУНИСТИТЕ СА ИЗМИСЛИЛИ ЛЮБОВТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ": СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СИ ПРЕГЛАСУВА ШЕФОВЕТЕ НА КОМИСИИ (ВИДЕО)

На свое редовно заседание Столичният общински съвет (СОС) повторно избра зам.-председателите на местния парламент и прегласува същите шефове  на комисиите (само с една промяна).

ШЕФЪТ НА СДВР: ПРОКУРАТУРАТА ДА КАЖЕ БИЛ ЛИ Е НОТАРИУСА СЪТРУДНИК НА МВР

Прокуратурата трябва да отговори бил ли е сътрудник Мартин Божанов на МВР. В СДВР сме получили общо 17 преписки и досъдебни производства, касаещи името на Нотариуса. Нито една от преписките не е довело до нито една осъдителна присъда. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов по bTV. 

"ДЕЦАТА ТИ ЩЕ СА С БЕТОНИРАНИ КРАКА В ЯЗОВИРА": СЪДИЯ ЦАРИГРАДСКА ПРЕД КОМИСИЯТА ЗА НОТАРИУСА

Заплахи и натиск и неправомерно подслушване се оплака съдия Владислава Цариградска пред Временната комисия за по случая с Нотариуса. 

КОНКУРСЪТ ЗА ДИРЕКТОР НА НГДЕК ТЪНЕ В МЪГЛА: Д-Р МАРТА МЕТОДИЕВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Все още не е ясно нито кога ще бъде обявеният от Министерството на културата конкурс за директор на НГДЕК “Св. Константин-Кирил Философ“, нито кои са подали документи, нито кои са допуснати. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ д-р Марта Методиева, бивш дългогодишен преподавател по латински в НГДЕК и участник в конкурса.

НОВИТЕ МОЩНОСТИ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ: МИРИШЕ НА СХЕМА, СИГНАЛ ОТ ЮЖНА КОРЕЯ

Южнокорейската компания "Хюндай“ изрази притеснения от евентуални неправомерни действия от страна на свои конкуренти за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ по технологията АР1000 на "Уестингхаус“. Позицията на компанията е разпространена от посолството на Южна Корея в България. В нея се подчертава, че "Хюндай“ ще си сътрудничи с южнокорейското посолство в София за преодоляване на евентуални спънки.

РУСИЯ ИСКА РАЗШИРЯВАНЕ НА ВОЙНАТА: ЧАВДАР СТЕФАНОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Русия иска разширяване на войната. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНТ и БНР в Москва. Той коментира хода на войната две години след руската инвазия в Украйна.

РУСИЯ ДИРЕКТНО СИ ПРИЗНА, ЧЕ ИЗКОРЕНЯВА УКРАИНЦИТЕ ОТ ОКУПИРАНИ ЗЕМИ (ВИДЕО)

Депортирахме голям брой семейства, които не подкрепят "специалната военна операция" (бел. ред – наглото наименование на войната в Украйна, което слага режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин). Това заяви директно Евгений Балицки, назначеният от руснаците губернатор на Запорожка област – той отговаря за окупираната част на украинската област, тъй като не цялото Запорожие е в руски ръце.

РУСКАТА ОФАНЗИВА КЪМ КУПЯНСК И ЛИМАН: СТРАТЕГИИ, ЦЕЛИ И ЗАЩО ТОЗИ ПЪТ МОЖЕ ДА ИМА УСПЕХ

За първи път от повече от година и половина насам руските сили провеждат съгласувана многоосова настъпателна операция за постигане на важна от оперативна гледна точка цел в Украйна. Това анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ДАР ОТ БОГА ЗА АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ

Германската икономика стагнира, докато САЩ печелят от войната в Украйна, пише Berliner Zeitung. Военнопромишленият комплекс печели най-много. Според последните данни ръстът на производството в американската отбранителна индустрия от февруари 2022 г. възлиза на 17,5%.

"ДЪРЖАВА ВЪВ ВОЙНА": ЯПОНСКИЯТ ПЛАН "МАРШАЛ" ЗА УКРАЙНА

Япония е домакин на конференция на японски и украински официални лица, за да обсъдят възстановяването на Украйна точно преди двегодишнината от руската инвазия, докато САЩ и други западни страни все още се фокусират върху военната помощ за бойното поле. Стотици висши служители и ръководители присъстват на японско-украинската конференция в Токио за насърчаване на икономическия растеж и възстановяване на Украйна. Asahi Shimbun обяснява събитието, неговата цел, кой присъства и проектите, които се обсъждат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com